Fehéroroszországnak egyelőre nincs szüksége az orosz csapatokra, amelyeket Vlagyimir Putyin államfő parancsára "biztonsági tartalékként" felsorakoztattak a belorusz-orosz határon - idézte az elnök szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot a Moscow Times. Ebben a pillanatban ki van zárva, hogy ezt a tartalék erőt bevessék - mondta a szóvivő napi rövid sajtótájékoztatóján.

Amikor augusztus utolsó hetében bejelentette az egység létrehozását, Putyin azt mondta, hogy csak akkor küldik be a volt szovjet köztársaság Fehéroroszországba a katonaságot, ha belorusz "szélsőségesek átlépik a tűréshatárt, és fosztogatások kezdődnek". Peszkov azt mondta, hogy most úgy látják, a szomszédos országban a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a folyamatokat.

Az EU vezetői idegesen reagáltak a "tartalék erő" felállítására, Emmanuel Macron francia államfő például azt mondta, hogy egy orosz intervenció lenne a legrosszabb, ami a jelenlegi helyzetben történhet. Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője arra szólította fel a Kremlt, hogy tartsa magát saját mantrájához, miszerint a belorusz belpolitikai válság a szomszéd ország belügye.