Kirill Samalov, Vlagyimir Putyin államfő veje jelentős részvénytulajdont szerzett a Szibur petrolkémiai vállalatban, miután beházasodott a családba - írja a Moscow Times az iStories oknyomozó portál cikkére hivatkozva. Itt mindjárt szükség van némi pontosításra: Putyin nyilvánosan soha nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy kik lennének a lányai.

Slamov mindössze 100 dollárért 380 millió dollár értékű Szibur-részvényt szerzett, amivel a cég 3,8 százalékos tulajdonosa lett. Az ügyletet egy sor offshore cégen keresztül bonyolította le, miután feleségül venne Katyerina Tyihonovát 2013 februárjában - állítja az iStories rengeteg magán-e-mail átolvasása alapján. Tyihonova sajtóértesülések szerint Putyin fiatalabb lánya.

Alekszej Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki bírálja a 100 dolláros üzletet. A politikus 2015-ben sikertelenül próbálta perelni Putyint azért, mert kormánya 1,75 milliárd dolláros hitelt nyújtott a Sziburnak alacsony kamattal. Ekkor Samalov olt a cég második legnagyobb tulajdonosa több mint 21 százalékos részesedéssel.

Salamov azt mondja, hogy kezdetben 4,3 százaléka volt a cégben, amit a menedzsment részvényopciós ösztönző programja keretében szerzett. Dmitrij Konov, a vállalat vezérigazgatója megerősítette, hogy annak idején így lehetett Szibur-részvényekhez jutni. Az elnöki rokon hírek szerint 2018-ban elvált Tyihonovától, miután eladta a Szibur 17 százalékát a cég fő tulajdonosában. Ezzel lekerült a Forbes dollármilliárdosokat felsorakoztató listájáról. A Kreml cáfolja az iStories sztoriját.