Az oroszok várakozásai a 2021-es évvel kapcsolatban két évtizede nem látott mélységbe zuhantak - derült ki a Gallup International és az RBC online portál felméréseiből, amelyet a Moscow Times idézett. Ha figyelembe vesszük az előzményeket, akkor ez nem meglepő. Oroszország lakónak általában csökkent a jövedelme, miután egyszerre sújtja az országot a koronavírus-válság és az alacsony olajár, ami elapasztotta az exportbevételeket.

A közvélemény-kutatás szerint csupán az oroszok hat százaléka számít arra, hogy 2021 a prosperitás éve lesz az országban, miközben 47 százalékuk gazdasági nehézségeket vár. Az RBC mínusz 41 százalékos hangulatindexet számolt, ami megegyezik az 1998-ban (Vlaigyimir Putyin hatalomra kerülése előtt két évvel), az Oroszországot is letaglózó valutaválság idején mért adattal. Ennél csak 2013-ban jött ki rosszabb szám, mínusz 43 százalék.

Az oroszok pesszimizmusával éles ellentétben van a Gallup felmérésében szereplő többi ország lakóinak átlagos hangulatindexe. E szerint a megkérdezettek éppen negyede gazdasági fellendülést vár 2021-ben, míg 46 százalékuk szerint nehéz év jön. Emellett  miközben az oroszok 40 százaléka nem számít változásra a gazdaságban idén, a világátlag ebben a kérdésben mindössze 24 százalék.