Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyint, Oroszország államfőjét napokon belül két kritikusan fontos kollégája, Hszi Csin-ping kínai államfő és Narendra Modi, India miniszterelnöke is gyengéden ledorongolta az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt – írja a Financial Times az erre adott elemzői reakciókat felvonultató cikkében. A nyugati szakértők úgy vélik, hogy kezdenek beérni a nyugat-európai országok és az USA erőfeszítései arra, hogy erodálják azt a nemzetközi támogatást, amit a Kreml még maga mögött tudhat.

Modi kiszivárgott szavai szerint azt mondta Putyinnak, hogy talán nem most van itt az ideje, hogy az emberek nagy háborúkat vívjanak egymással szemben, Hszi aggodalmairól a háborúval kapcsolatban maga Putyin ejtett el egy megjegyzést. Nyugati diplomaták szerint ezt nehéz nem úgy értelmezni, hogy a két óriási gazdasági erejű ország vezetői kezdik kényelmetlennek érezni az Ukrajna elleni esztelen orosz agressziót. A megjegyzések nyilván nem véletlenül akkor születtek, amikor az ukrán hadseregnek sikerült jelentős részt felszabadítania a háború elején orosz kézre került ukrán területekből.

Világos bírálat

A megjegyzések valódi, világos jelei az idegességnek Pekingben és Új-Delhiben – mondta egy vezető európai tisztviselő a brit üzleti lapnak, ami szerinte azzal járhat, hogy Kína és India hamarosan módosít Oroszország-politikáján, illetve a Nyugathoz fűződő kapcsolatán a háború ügyében. Egy európai ország minisztere szerint konkrét bírálat érkezett a Kreml címére.

Ez a politikus különösen Modi esetében látja komolynak eddig követett politikája megváltoztatását. Az indiai vezető arra juthatott, hogy jobban jár, ha egyértelműen köztes pozíciót vesz fel az oroszok és a nyugatiak között. Ebben mindkét oldal barátja lehet, amiből mindkét irányból hasznot húzhat. Vélhetően nem vette komolyan a választ, amit háború időszerűtlenségéről szóló megjegyzésére kapott. Putyin azt mondta, hogy amit lehet, be akarják fejezni a dolgot.

Nem jön be a vízió

Két kollégájának megjegyzése arra utal, hogy Putyin még inkább elszigeteli magát a nemzetközi közösségtől, még olyan országok és elkezdik megkérdőjelezni, amit az oroszok Ukrajnában művelnek, amelyek eddig nem fogalmaztak meg hangos bírálatokat. Ez ellentétben áll Putyin szavaival, amit Vlagyivosztokban mondott. E szerint Kína pótolhatja az orosz kereskedelemben, amit Európában elvesztett. Mintha egy a nyugatival rivális politikai-gazdasági blokkot vizionált volna – értékelte a szavait egy Moszkvában dolgozó nyugati diplomata.

Többet várak Kínától – véli az orosz fővárosban dolgozó másik nyugati diplomata értékelve a Kreml helyzetét. A kínai vállalatoknak vélhetően értésére adták Pekingből, hogy ne vigyék túlzásba a kereskedést orosz partnerekkel, azaz ne kockáztassák, hogy emiatt nyugati szankciókat kapnak a nyakukba. Így csak nagyon magas szintű engedéllyel folyhat az üzlet a kínai-orosz relációban.

Nem rontanak ajtóstul a házba

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy sem Hszi, sem Modi nem beszélt közvetlenül Ukrajnáról vagy utalt arra, hogy támogatni készülne Kijevet. Országaik folytatják az orosz energiahordozók vásárlását kellemes diszkonttal és kereskednek Oroszországgal, ahogy a háború kezdete óta teszik. Modi éppen azt érte el megjegyzésével amit akart: jelezte a Nyugatnak, hogy nincs Putyinnal – értékeli az indiai kormányfő gesztusát Sushant Singh , az indiai Centre for Politcy Research kutatóintézet vezető munkatársa.

Modi nem firtatta az Ukrajna szuverenitása körüli vitapontokat csak arra utalt, hogy a háború káros hatással van az élelmiszer-biztonságra, az energiaellátásra és a műtrágyaellátásra. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője a francia Journal du Dimanche című lapba írt cikkében az ukrán katonai sikerek kapcsán arról is értekezett, hogy bár a háború vége még messze van, ideje gondolkodni egy békefolyamaton.