A Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése mellett döntött hétfő este Vlagyimir Putyin orosz elnök - írja az MTI.

Putyin tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a donyecki és Leonyid Paszicsnikkal, a luhanszki "népköztársaságok" vezetőjével. Az elnök felkérte a parlament két házát, hogy támogassa döntését, és ratifikálja a két szerződést. Az orosz törvényhozás erről a tervek szerint kedden fog szavazni.

Az ukrajnai szakadár régiók elismerésének bejelentését megelőzően Putyin Oroszország népéhez hosszú videoüzenetet intézett, amelyben elmondta, hogy a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe.

Kritikus, éles helyzet alakult ki a Donyec-medencében - mondta Putyin az Oroszországhoz intézett, hétfő este bemutatott videoüzenetében. Putyin szerint a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva. A mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a "kommunistátlanítás" jegyében. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi "kommunistátlanítást" akar, azt Oroszország meg tudja rendezni.

Nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna saját atomfegyvert hoz létre - jelentette ki Putyin, aki szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut.

"Békefenntartókat küld Putyin

Az elnök felhatalmazta az orosz fegyveres erőket, hogy a két "népköztársaság" területén biztosítsák a békefenntartást a Moszkva által újonnan függetlennek elismert területeken. Emellett utasította az orosz külügyminisztériumot, hogy kezdjen tárgyalásokat a két entitással a diplomáciai, baráti kapcsolatok, valamint az együttműködés és kölcsönös segítségnyújtás létrehozásáról.

Az EU tiltakozik, kész szankciók bevezetésére

Az Európai Unió kész reagálni, akár szankciókat is bevezethet, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök függetlennek ismeri el Kelet-Ukrajna szakadár területeit - jelentette ki napközben Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben.

"Felszólítjuk Putyin elnököt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és a minszki megállapodásokat, továbbá elvárjuk, hogy ne ismerje el Luhanszk és Donyeck megye függetlenségét" - fogalmazott az MTI szerint Josep Borrell a tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően. Az Európai Unió határozottan és egységesen fog fellépni, továbbá kész szankciók bevezetésére is abban az esetben, ha Moszkva ilyen lépésre szánná el magát.

Az EU példátlan megszorító intézkedéseket fog bevezetni Moszkvával szemben, ha megtámadja Ukrajnát, miután Moszkva a becslések szerint mintegy 150 ezer katonát telepített az Ukrajnával közös határára.

Scholz is tiltakozott Putyinnál

Olaf Scholz német kancellár hétfőn telefonon tiltakozott Vlagyimir Putyinnál, amiért Oroszország a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerését tervezi, és felszólította, hogy vonja vissza az orosz csapatokat az ukrán határ térségéből - írta az MTI berlini tudósítója.

Olaf Scholz "elítélte az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok független államként történő elismerésére irányuló oroszországi terveket". Ez a lépés "szöges ellentétben állna a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokkal, és Oroszország részéről a megállapodások egyoldalú megszegését jelentené" - mondta a német kancellár a kormányszóvívó közleménye szerint az orosz elnöknek.

Olaf Scholz egyben felszólította Vlagyimir Putyint, hogy haladéktalanul gondoskodjék a feszültség csökkentéséről és vonja vissza az ukrán határ térségében felvonultatott egységeket - áll a közleményben, amely szerint a német kancellár hangsúlyozta, hogy "most különösen fontosak az enyhülés jelei és a kelet-ukrajnai tűzszünet betartása", és Oroszországnak mindebben "különleges felelőssége van".

A francia elnök összehívta a védelmi tanácsot

Emmanuel Macron francia államfő összehívta hétfő estére a nemzeti biztonsági és védelmi tanács ülését az Ukrajna és Oroszország közötti helyzet megvitatására - jelentette be a francia elnöki hivatal.

Az elnök egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint két alkalommal Olaf Scholz német kancellárral és az uniós vezetők közül Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével és Ursula Von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével.

Zelenszkij összehívta az ukrán védelmi tanácsot

Újabb két ukrán katona vesztette életét, és négy megsebesült hétfőn a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében - számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál az egyesített erők parancsnokságára és az országos rendőrségre hivatkozva. Hétfőn, kijevi idő szerint délután öt óráig 54-szer sértették meg az "orosz megszálló erők" a tűzszünetet, ebből 45-ször a minszki megállapodásokban tiltott nehézfegyverekkel.

A jelentések szerint a nap folyamán a tüzérségi támadások következtében a térség nyolc települése - mintegy 43 ezer lakos - maradt áram, illetve vezetékes vízellátás nélkül.

A múlt hét végén a hatóságok közlése szerint két ukrán katona vesztette életét, és hét sebesült meg a támadásokban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő estére sürgősséggel összehívta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülését az orosz biztonsági tanács ülésén elhangzottakkal kapcsolatban. Az orosz testület ülésének résztvevői a kamerák előtt az önkényesen kikiáltott donyecki és luhanszki "népköztársaságok" Moszkva általi elismerése mellett szólaltak fel - írja az MTI tudósítója.

2018 februárjában életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot "agresszornak, megszálló államnak", a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig "Oroszország által ideiglenesen megszállt területeknek" minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.