A Pandora-iratok, amelyek feldolgozása során az ezt végző újságírók ezer vállalat és offshore adóparadicsom, illetve 336 magas beosztású politikus, köztisztviselő - köztük több mint egy tucat állam- és kormányfő, miniszter, illetve nagykövet - között találtak összefüggést, rávilágított, hogy a világ legnagyobb adóparadicsoma az Egyesült Államok. Ez a véleménye az orosz vezetésnek - derül ki Dmitrij Peszkov kormányszóvivő tájékoztatójából a Moscow Times tudósítása szerint.

A szóvivőt megkérdezték azokról a megállapodásokról, amelyek Vlagyimir Putyin orosz államfő közeli szövetségeseinek offshore-tulajdonairól szólnak, amire azt mondta, az iratok nem említik Putyint, és nem szólnak az elnök belső köreinek bármilyen rejtett vagyonáról. Ami kiderül az az, hogy a világ legnagyobb offshore paradicsoma az Egyesült Államok. Ez szerinte ellenmond annak, hogy az USA korrupcióellenes harc élharcosa a világon.

A 11,9 millió dokumentumot tartalmazó gyűjtemény alapján készült beszámoló valóban úgy említi az USA-t, mint a világ egyik legnagyobb játékosát az offshore világban. Több mint egy tucat amerikai állam élen járt az üzleti titkolózásban az elmúlt évtizedben. Az oknyomozó újságírók azt találták, hogy az orosz magánszemélyek túlreprezentáltak a Pandora-iratokban, a 27 ezer átvizsgált vállalat 14 százaléka köthető orosz haszonélvezőkhöz és 46 orosz oligarcháról derült ki, hogy offshore vállalatokat használ.

Az egyik szereplő a papírokban Szergej Csemezov, a Rosztek védelmi konglomerátum vezérigazgatója, Putyin régi barátja. A másik German Gref, az állami tulajdonú Szberbank első embere, a harmadik Konsztantyin Ernszt, a legnézettebb orosz állami tévéadó vezérigazgatója. Az egyik irat szerint Putyin állítólagos kedvese, Szvetlana Krivonogih 2003-ben lett a tulajdonosa egy offshore cégen keresztül egy 4,1 millió dolláros monacói ingatlannak.