Vlagyimir Putyin orosz elnök kerüli, hogy a gyerekeiről beszéljen, most viszont két nő, akiket széles körben a lányainak tartanak, megjelent egy a szentpétervári gazdasági fórumon - írja a Szabad Európa hírportál. Az elemzők ezzel kapcsolatban találgatni kezdték, vajon ez arra utal-e, hogy prominensebb közszereplőkké lépnek elő.

A nemzetközi rendezvényen az egyik felszólaló Katyerina Tyihonova, a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) Nemzeti Intellektuális Források Központjának főnöke volt. Tyihonova hatperces előadást tartott videón keresztül a befektetések növelését elősegítő „új technológiákról”. Ugyanezen a rendezvényen adott tizenhárom perces interjút Marina Voroncova génkutató; a ritka betegségekről folytatott beszélgetést a YouTube-on és a nemzeti tévében is közvetítették.

Egyik fellépés sem váltott volna ki különösebb visszhangot a fórum háromnapos zsúfolt programjának ismeretében, csakhogy a két nő  állítólag Vlagyimir Putyin lánya. A megfigyelők végül arra lyukadtak ki, hogy Putyin lányainak megjelenése pozitív hatással lehetnek az államfő imázsára. A lányai nagyon professzionális benyomást keltenek. Az egyik gyakorlatilag orvos. A másikról nem teljesen világos, mit csinál, de valami komplex dolog lehet, és nyilvánosan beszél befektetési lehetőségekről.

Potenciális utód

Tyihonova fellépésének célja az is lehetett, hogy népszerűsítsék a vele együtt a panelbeszélgetésen részt vevő Kirill Dmitrijevet. Ő az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RFDI) vezetője. Amellett, hogy ez a szervezet népszerűsíti a Szputnyik V koronavírus-vakcinát, Dmitrijevet Putyin lehetséges utódjaként emlegetik. Dmitrijev és tévés műsorvezető felesége, Natalija Popova már régóta közeli kapcsolatban vannak Tyihonovával és exférjével, Kirill Samalov milliárdossal. Tyihonova és Popova a jelentések szerint egy egyetemen tanult.

„Kirill Dmitrijevet gyakran nevezik meg Putyin egyik lehetséges utódjaként. Nem titok, hogy a család barátja. Tudjuk, hogy ott volt Katyerina Tyihonova és Kirill Samalov esküvőjén” - mondta Szergej Jezsov, a The Insider weboldal újságírója. Kolesznyikov szerint Dmitrijev szerepe az RFDI élén különösen fontos a Putyin-rendszer számára.

„Gyakorlati okok miatt hasznos, mert mindenféle ügyleteket hoz tető alá a kormány részvételével. A fő játékos mindig a kormány, mert máskülönben hogyan is működne a mi állam által dominált kapitalizmusunk? - mondta a szakértő. - A kormány köti meg a megállapodásokat, a kormány engedi, hogy megszülessenek a megállapodások. A kormány belemászik a megállapodásokba, hogy hasznot húzzon magának. És itt van ez az ember, aki nem miniszter és nem túl magas rangú az elnöki adminisztrációban, de nagy hatalomra tesz szert. Mert rajta keresztül folynak ide-oda a hatalmasok pénzek, amivel a kormány számára fontos projekteket valósítanak meg. „Ez teljességgel egybevág Putyinnak azzal az elképzelésével, hogyan működjön a gazdaság.”