"Meg fogjuk vitatni a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit. Abból indulok ki, hogy meg kell próbálnunk megkeresni az útjait ezen kapcsolatok rendezésének, amelyek ma túlságosan mély szintre kerültek, amivel mindannyian tisztában vagyunk" - mondta Putyin. "A hadászati stabilitásról fogunk beszélni, a nemzetközi konfliktusok rendezéséről a legforróbb pontokon.

Remélhetőleg beszélni fogunk a leszerelési folyamatokról, a terrorizmus elleni küzdelemről. A járványok elleni küzdelemről és a környezetvédelmi kérdésekről. Ez a hozzávetőleges napirend" - tette hozzá az orosz elnök.

QP | Quality Placement

Putyin álláspontja szerint Oroszország és az Egyesült Államok között nincs nézeteltérés, de az amerikai fél nem titkolja, hogy fel akarja tartóztatni Oroszország fejlődését.

Az amerikai belpolitikát érintve azt mondta, hogy soha nem foglalt állást a washingtoni Capitoliumnál kirobbant januári zavargások ügyében, csak az esemény negatív következményeire hívta fel a figyelmet. "Rögtön azt mondtam, nem gondolom, hogy ez így jól van. Magát az eseményt nem értékelem. Arról beszélek, ami ezután következett" - mondta Putyin.

Putyin a nyilatkozataiban többször felhozta, hogy a washingtoni zavargások részvevőire rendkívül hosszú szabadságvesztés vár. A beszélgetés moderátorának arra a felvetésére, hogy nem fél-e attól, hogy az Egyesült Államok hozzáférhetetlenné teszi majd a Kreml hivatalos oldalát, a kremlin.ru-t arra hivatkozta, hogy állást foglalt a zavargások ügyében, Putyin kijelentette: "Köpni szeretnék én arra, hogy valaki blokkol-e engem. Számomra más a fontos - az orosz nép bizalma a jelenlegi minőségemben."

Mi újság Minszkben?

Az orosz elnök azt mondta, hogy országa titkosszolgálatainak nem volt közük ahhoz, hogy Minszk leszállásra kényszerítette a Ryanair repülőgépét. (Május 23-án egy állítólagos bombariadó miatt a fehérorosz légvédelem egy vadászgépe földre kényszerítette a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő járatát. Az azon utazó belarusz ellenzéki újságírót, a 26 éves Roman Protaszevicset letartóztatták.) "Láttam a NATO vezetésének arra vonatkozó bejelentését, hogy Oroszország ennek részese volt. De azt akarom mondani önöknek, ez azt jelenti, hogy a NATO vezetése veszélyben van, ha ilyen kijelentéseket tesz. Ez azt jelenti, hogy (ezek) az emberek nem értik, hogy ezek az események hogyan mennek végbe."

Az orosz titkosszolgálatok részt vettek az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen eltervezett merénylet részvevőinek moszkvai őrizetbe vételében, Minszk kérése alapján - tette hozzá Putyin.

Putyin szerint Moszkva semleges álláspontra helyezkedett a fehéroroszországi belpolitikai fejleményekkel kapcsolatban, mert az ottani belügyek megoldása a fehéroroszok dolga.

Kifejezte Oroszország készségét az együttműködésre a hivatalosan nem barátinak minősített országok azon cégeivel és állampolgáraival, amelyek és akik nem tekintik az ellenségüknek Moszkvát. Az ebbe a kategóriába sorolt államok május 13-án közzétett listáján eddig csak Csehország szerepel - írta az MTI.

Az orosz vezető szerint az amerikai cégek minden politikai korlátozás ellenére népes küldöttséggel voltak jelen a szentpétervári fórumon.