Spekulációk szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő felhasználhatja a győzelem napi ünnepségeket arra, hogy valamilyen jelentős bejelentést tegyen - írja a BBC. Lehet, hogy az eddigi speciális katonai műveletek helyett bejelenti a háborút Ukrajna ellen, amelynek hátterében az ukrán hadsereget fegyverrel ellátó nyugati államok állnak. Ez a spekulációt a Kreml eddig elutasította.

A mozgósítás válasz lehetne a jelentős orosz veszteségekre a háború eddigi részében. Az elmúlt  hetekben számos hirdetést jelen meg az álláskereső weboldalakon, amelyeken mozgósítási munkára kerestek szakembereket, ám az orosz fiatal férfiak csatába állítását már nem lehetne elfedni a társadalom elől, mint a jelenlegi háborút, amit a televíziós propaganda közvetít az embereknek erősen megszűrve. Így lehet, hogy mégsem a győzelem napja a megfelelő alkalom egy ilyen bejelentésre.

Annak idején a Krím 2014. márciusi annektálását a győzelem napján jelentette be az államfő, majd elutazott a félsziget fővárosába, Szevasztopolba, ahol külön győzelmi ünnepséget tartottak több ezer helyi lakos részvételével. Idén ugyanez volt a terv, ehhez azonban februárban győznie kellett volna az orosz hadseregnek. Ehelyett maximum Mariupol elfoglalását jelenthetik be annak ellenére, hogy a rommá lőtt város acélművében még ellenáll az ukrán hadsereg egérfogóba került pár száz fős egysége.