Vlagyimir Putyin orosz elnök mintegy 500 millió dollárt kereshetett a saját nevével ellátott vodkamárka eladásaival 2004 és 2019 között – írja a The Moscow Times egy vizsgálatra hivatkozva.

A Putinka névre keresztelt vodka 2002-ben került fel az orosz boltok polcaira, és 2005-re vált piacvezető márkává. Ekkor évi több mint 40 millió litert tudtak értékesíteni belőle az országban.

A független orosz Proekt lap információi szerint a Putinka márka tulajdonosai változtak ugyan az évek során, ám mindig Vlagyimir Putyin belső köreiből kerültek ki, és a profit egy részét mindig is be kellett szolgáltatni az orosz elnöknek.

A vodkamárka tulajdonosi körébe tartozik például a Cipruson regisztrált Ermira Consultants is. Ez a cég a Proekt szerint gyakorlatilag Vlagyimir Putyin offshore pénztárcájának tekinthető.

Az Ermira Consultantshoz köthető például a Fekete-tenger partján folytatott építkezési munkálatok, amelyek jóvoltából luxuspalota készült Vlagyimir Putyinnak. Ennek a létezéséről egyébként a jelenleg fogságban tartott orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij számolt be ebben a videóban:

 

Az Ermira neve felmerült több másik tranzakcióban is, amelyek keretében Vlagyimir Putyin belső körének a kezére került például egy 120 négyzetméteres moszkvai ingatlan, a forma-1-es versenyekről is híres Szocsiban, valamint Moszkva agglomerációjában.