Az államfői posztért négy év után újra induló miniszterelnök egy kampányrendezvényen olyan fiatal jogászokkal találkozott, akik a március 4-i elnökválasztáson független megfigyelőkként vesznek majd részt.

"Magától értetődik, hogy nem jelöltettem volna magam, ha nem számoltam volna a győzelemmel - mondta Putyin. - Azt is gondolom, és ezt önök is megérthetik, hogy a második fordulóval elkerülhetetlenül összekapcsolódik egyfajta harc, tehát politikai helyzetünk ismert destabilizálása. Nincs azonban ezzel semmi baj, készen állok rá, ha szükség lesz rá, dolgozni fogunk a második fordulóban is" - tette hozzá.

A hatalmon lévő Egységes Oroszország párt színeiben induló politikus szerint megvan a veszélye annak is, hogy támogatóik azért nem mennek el szavazni, mert úgy gondolják, hogy úgyis győzni fog. Éppen ezért Putyin tisztességes, nyílt választást, és objektív eredményeket ígért.

Megismételte korábbi kijelentését, hogy nem vállalja az államfői feladatot, ha nem kapja meg a lakosság támogatását, mert úgy "nincs értelme"- mondta.

A Levada közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint az oroszok 78 százaléka meg van győződve arról, hogy Putyin nyeri a március 4-i elnökválasztást. A rivális négy elnökjelölt azt reméli, hogy lesz második forduló, amely szoros versenyt hozhat és politikai engedményeket kényszeríthet ki a hatalomból.

A kormányfő azt is elismerte a szerdai kampányrendezvényen, hogy a mára belső ellentétekkel küzdő Jobb Ügy pártot a támogatásával hozták létre 2008 végén. Hozzátette: ha győz az elnökválasztáson, szívesen lát ellenzéki politikusokat a végrehajtó hatalomban, beleértve a Jobb Ügy párt és a liberális Jabloko képviselőit.

Utóbbinak az elnöke, Szergej Mitrohin azonnal reagált, mondván, hogy nincs helyük Putyin csapatában. Elnökjelöltjüket, Grigorij Javlinszkijt nem regisztrálta a központi választási bizottság, ezért nem indulhatott az államfőválasztáson.