Vlagyimir Putyin hivatalos látogatása során részt vesz az Ázsiai Együttműködés és Bizalomépítő Intézkedések Konferenciája (CICA) Sanghajban tartandó, kedden kezdődő 4. csúcsértekezletén is. Közölte: arra számít, hogy meghívójával, Hszi Csin-ping elnökkel közösen sikerül újabb, erős lendületet adni a kétoldalú együttműködésnek, és emellett a nemzetközi porondon is elmélyíthetik kapcsolataikat. Utalt arra, hogy a sanghaji csúcs eredményeit az államfők közös közleményben hozzák majd nyilvánosságra, és jelezte, hogy számos dokumentumot is aláírnak.

Az új típusú biztonsági rendszerrel kapcsolatban megállapította, hogy annak az egyenlőségen, a nemzetközi jogon, a biztonság oszthatatlanságán, valamint az erő és a fenyegetés mellőzésén kell alapulnia. Külön is beszélt arról, hogy Moszkva szorgalmazza az üzleti együttműködés kiszélesítését, valamint fontosnak tartja a CICA és a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) együttműködését.

Putyin kérdésre válaszolva hangoztatta, hogy Oroszország és Kína sikeresen működik együtt a nemzetközi színtéren, a kihívásokra és válságokra adandó válaszokat illetően szorosan egyezteti lépéseit. "Álláspontunk a globális és térségbeli kérdésekről hasonló vagy azonos" - állapította meg.

A kétoldalú kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokról szólva arról beszélt, hogy Kínát Oroszország valamennyi külföldi kereskedelmi partnere elé helyezi. 2013-ban a kétoldalú kereskedelmi forgalom megközelítette a 90 milliárd dollárt, amit 2015-re 100 milliárdra, az évtized végére pedig 200 milliárdra kívánnak bővíteni.

Putyin szerint a két ország az energiaágazatban stratégiai szövetség létrehozása felé halad. Az orosz elnök kiemelte a Kínába irányuló kőolajszállítás készülőfélben lévő, 60 milliárd dolláros projektjét, és jelezte, hogy az orosz földgázexportra vonatkozó megállapodás is befejezés előtt áll.

Említést tett negyven kiemelt területről, amelyek együttes beruházási értéke 20 milliárd dollár körüli, köztük van a repülőgépgyártás és a helikopterfejlesztés. Putyin többször is hangsúlyozta, hogy az együttműködést a mezőgazdaságtól a gépgyártáson és a közlekedésen át a pénzügyi ágazatig szinte minden területen támogatja. Arra is számít, hogy az orosz Távol-Kelet beruházásai vonzóvá teszik a térséget a kínai üzletemberek számára.