Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta azt a törvénymódosítást, amely csökkenti a vesztegetési pénz kéréséért és adásáért kiszabható büntetés nagyságát - jelentette a Moscow Times hírportál. A változtatások meglehetősen jelentősek, ám a moszkvai kormány egyik tanácsadója szerint valójában nem hoznak érdemi változtatást a joggyakorlatban.

Arra, aki 25 ezer rubelnél (116 ezer forint) kevesebb kenőpénzt fogad el, a módosított szabályok szerint maximum a vesztegetési összeg tízszeresét lehet bírságként kiszabni. Korábban ez a szorzó 25-szörös volt. Azzal, aki maximum 25 ezer rubellel megveszteget másokat, a zsebbe csúsztatott összeg ötszörösét lehet megfizettetni, míg korábban 15-szörös bírság fenyegette a vétkezőket.

Amikor a törvényt tavaly elfogadták, a Kreml egyik tanácsadója, Garri Minkh az mondta, hogy a kisebb csúszó pénzes ügyek vádlottjai csak a bírságok 15-20 százalékát fizetik ki. Ezzel indokolható, hogy felesleges túl magasra tenni a kiszabható büntetés felső határát.

A most jóváhagyott törvénymódosítás szerint a vesztegetési összegeket elfogadó és adó személyek 60 napon belül fizethetik be a kiszabott bírságot, míg korábban csupán 30 nap állt rendelkezésre az önkéntes fizetésre.

Oroszország 136. a Transparency International legfrissebb Corruption Perceptions Indexén, amely néhány hete jelent meg. A listán 175 ország szerepel. A civil szervezet becslése szerint a korrupció 300 milliárd dollár (a magyar GDP közel háromszorosa) veszteséget okozott az orosz gazdaságnak 2009-ben. Ez az utolsó év, amelyről rendelkezésre állnak a korrupciós fertőzöttséget jelző hivatalos adatok.