Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szavazatszámláló bizottságok jegyzőkönyvei 19 százalékának összesítése alapján a kormányzó Egységes Oroszország a szavazatok 45,82 százalékát szerezte meg. A második helyen a Kommunista Párt áll 20,70 százalékkal, a Liberális Demokrata párt 14,28, az Igazságos Oroszország 13,48 százalékkal juthat be a parlamentbe. Az Egységes Oroszország 2007-ben még 64,3 százalékot kapott.

Az Oroszországi Közvélemény-kutató Központnak (VCIOM) a szavazóhelyiségből távozó választók megkérdezésén alapuló felmérése (exit poll) szerint az Egységes Oroszország vasárnap a voksok 48,5 százalékát kapta, a Kommunista Párt a második helyen végezve 19,8 százalékkal, az Igazságos Oroszország harmadikként 12,8 százalékkal, a Liberális Demokrata Párt negyedikként, a szavazatok 11,42 százalékával juthat be a parlamentbe. A VCIOM munkatársainak a megkérdezettek 23,8 százaléka nem volt hajlandó válaszolni.

A Rosszija 1 televízió ismertette a FOM, Közvélemény Alapítványa felmérését is, amely szerint a kormányzópárt 46,8, a Kommunista Párt 21, az Igazságos Oroszország 14,10 és a Liberális Demokrata Párt 13,20 százalékos eredményt ért el a parlamenti választáson.

A Jabloko (Alma párt) szavazatainak aránya a felmérések szerint elmaradt a 7 százalékos parlamenti küszöbtől, így az öt évre választandó parlamentben sem lesz ennek az ellenzéki pártnak képviselője a dumában.

Az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) adatai szerint a választáson a szavazásra jogosultak 50,4 százaléka jelent meg, ami a 2007-es törvényhozási választásokhoz képest alacsonynak számít.

Borisz Grizlov, a kormányon lévő Egységes Oroszország párt vezető testülete, a Legfelsőbb Tanács elnöke kijelentette, hogy pártja győzött a választáson, amelynek törvényességét bizonyítja az ötven százalékot alig meghaladó részvételi arány.