Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legnagyobb orosz bank, a VTB 24 elnöke, Mihail Zadornov egy televíziós interjúban elmondta, hogy a 2014-es, Szocsiban tartott téli olimpia sportrendezvényeinek tényleges költsége több mint hatszorosa volt a hatóságok által bejelentettnek: nem 230 milliárd rubel (2,9 milliárd dollár), hanem 1,5 ezer milliárd rubel (19 milliárd dollár).

Ennek finanszírozása "kvázi-költségvetési" volt, mivel a rendezvényekre a pénzt nagyrészt nem a költségvetésből folyósították, hanem a Vnyesekonombankon (VNB) keresztül - ami bele is roppant, leváltották vezetőjét, Putyin elnök régi harcostársát.

Az ellenzék is 1,5 ezer milliárd rubelre becsüli a költségeket, szerintük ebből 822 milliárd rubel (10,4 milliárd dollár) jött a büdzséből - írta a The Moscow Times.

Külföldi szakértők is keményen ráfizetésesnek mutatják az oroszországi olimpiát. D. Martin Müller, a birminghami egyetem tanára szerint egyedül a közvetlenül a sporteseményekhez kapcsolódó kiadások költsége elérte a 16 milliárd dollárt, de a teljes ár az olimpiához szükséges beruházásokkal együtt 55 milliárd dollár volt, ami több mint 10 százaléka az orosz költségvetésnek.

Nem vált be az az elképzelés sem, hogy a sport- és egyéb turisztikai létesítmények későbbi bevételei hozzák be a veszteséget. Évente 1,2 milliárd dollárba kerül ugyanis a nagyrészt kihasználatlan infrastruktúra fenntartása. A 10 milliárd dollárért épült vasúthálózat fővonalán például naponta csupán hat szerelvény halad át mindkét irányban - közölte a phys.org.