Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz elnöki hivatal szerint a beszélgetést Szöul kezdeményezte. Az eszmecsere során a felek pozitívan értékelték a panmindzsoni találkozón elért megállapodásokat, külön kiemelve a közös közleménybe foglalt, a Koreai-félsziget atommentes státusának biztosítására és teljes atomfegyver-mentesítésére irányuló szándékot - írja az MTI.

Putyin megerősítette, hogy Moszkva továbbra is kész a Szöul és Phenjan közötti gyakorlati együttműködés előmozdítására, egyebek között nagyszabású háromoldalú infrastrukturális és energetikai programok megvalósítása révén. Hangoztatta annak fontosságát, hogy valamennyi érintett fél folytassa erőfeszítéseit a Koreai-félsziget problémáinak politikai és diplomáciai eszközökkel történő rendezése érdekében, egyebek között figyelembe véve a rendezés orosz-kínai útitervét.

Putyin és Mun kifejezte készségét a kölcsönösen előnyös kétoldalú viszony több területen való fejlesztésére és egyeztették a legmagasabb szinten való kapcsolattartás menetrendjét.

A pénteki Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozata célként tűzi ki a Koreai-félsziget teljes atommentesítését és a békeszerződés megkötését a két Korea-között, amelyek jogilag még mindig hadban állnak egymással, mert az 1950-53-as koreai háború csak tűzszünettel zárult.

A fotó forrása: Alexei Druzhinin/Sputnik/AFP