Az országcsoport 2009-ben szokatlanul jól koordinálta a feltörekvő és a fejlett országok erőfeszítéseit a pénzügyi válság visszaszorítására, azóta azonban fellazult az együttműködésük, és most fennállt a veszélye annak, hogy egyetlen ügy, a szíriai beavatkozással kapcsolatos nézeteltérés még jobban szétzilálja kapcsolataikat.

A házigazda Oroszország első embere Vlagyimir Putyin államfő, a szíriai beavatkozás legfőbb ellenzője, napirendre akarta vetetni a kérdést. Megérezte, hogy Barack Obama amerikai elnök gyengének tűnt a csúcs előtt: nem sikerült nemzetközi támogatást szereznie az 1400 halálos áldozatot követelő vegyi támadást megtorló légi csapáshoz, és az USA kongresszusában is nehezen szerzi meg a képviselők jóváhagyását a támadáshoz. Ők ketten már az értekezlet előtt külön csatát vívtak Szíria ügyében, a kérdés csak az volt a csúcs előtt, hogy egy hivatalos napirendi pont keretében csapnak-e össze vagy az informális szférába, a folyosókra és a különtárgyalások homályába szorul a Szíria körüli vita. Az ugyanakkor biztos volt, hogy a homoszexuálisok jogaival kapcsolatos nézeteltérésekről csak háttértárgyalásokon esik szó.

Nagy fordulatot takar az év eleje óta a csúcs egyik fontos vitatémája, a fejlett országok monetáris enyhítési politikájának hatása a feltörekvő gazdaságokra. Az év elején még az volt a baj, hogy a megfelelő hozam után loholó tőke az utóbbiak piacára áramlott, erősítve devizáikat, míg azóta, hogy a Fed jelezte kihátrálási szándékát, a visszahúzódó pénz veszedelmesen gyengíti a feltörekvők valutáit. Tekintettel kell-e lenniük az amerikai döntéshozóknak lépéseik külső hatására? - ez volt a már csúcs előtt elkezdődött vita tárgya. Várható volt, hogy a legsúlyosabban érintett India, amely nem tudta elérni, hogy a legerősebb feltörekvő országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika, BRICS) összehangolt devizapiaci beavatkozással lépjenek fel a káros jelenség ellen, újra megpróbálkozik ezzel. A BRICS tagjai külön egyeztetést terveztek arról is, miért nem halad előre közös pénzügyi alapjuk ügye. Ez forrást biztosíthatna pénzpiacaikat megrázó jelenségek elleni fellépéskehez.

A kiszivárogtatott hírekből kiderült, hogy a G20 résztvevői elé kerül egy olyan dokumentum, amelynek alapján egységesen állhatnak ki a multinacionális cégek adóoptimalizálási lehetőségeinek korlátozása mellett. A  tervezett napirenden szerepelt a kockázatos (határidős, származékos) pénzpiaci műveletek visszaszorításának, illetve az ezeket előszeretettel alkalmazó hedge fundok, strukturális alapok - és az úgynevezett árnyék bankrendszer más szervezetei - megregulázásának ügye, valamint az európai bankunió létrehozása. Van azonban valami, aminek az asztalon lenne a helye, ám biztosan nem lesz ott - vélik megfigyelők. Ez pedig az, hogyan lehetne megszabadítani a világot attól, hogy kiszolgáltatott egyetlen világvaluta árfolyam-hullámzásainak. Ahogy egy szakértő fogalmazott az év első és második felének ellentmondására utalva: a gyenge dollárnál csak egy rosszabb van, az erős dollár.