Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CDU a közvélemény-kutatásokban jelzett 25-30 százaléknál sokkal jobban teljesített, az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített első eredménybecslés szerint a szavazatok 36 százalékát gyűjtötte össze. A másik országos köztelevízió, a ZDF megbízásából készített becslés szerint 35 százalékos eredményre számíthat.

A CDU így nemcsak a felmérésekre cáfolt rá, hanem jelentősen erősödött az előző, 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

A közvélemény-kutatások alapján lehetségesnek tűnt, hogy nem a CDU, hanem az Alternatíva Németországnak (AfD) kapja a legtöbb szavazatot. Azonban a szavazóhelyiségekből távozó választók megkérdezése (exit poll) alapján készített első eredménybecslések szerint a 2016-os 24,3 százalékot is alig érte el. A jobbközép CDU-tól jobbra álló (szélsőjobbos) ellenzéki párt az ARD becslése szerint 23,5 százalékos, a ZDF szerint 22,5 százalékos eredményre számíthat.

Ugyanakkor az AfD meggyengülve is a második számú politikai erő marad az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Szász-Anhaltban. Reiner Haseloff miniszterelnök, a CDU listavezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte: hálás Szász-Anhalt polgárainak, hogy egyértelműen elhatárolódtak a politikai tér jobboldalának szélétől. Mint mondta, a választási eredmény "jelzésértékű" a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tekintve.

Az AfD-vel nem tárgyalnak

A 2011 óta hivatalban lévő és 2016 óta a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) és a Zöldekkel kormányzó CDU-s politikus az ARD-nek nyilatkozva arról is szólt, hogy az új kormány megalakítása nem lesz könnyű, de valamennyi "demokratikus" párttal kész tárgyalni. Korábbi nyilatkozatai alapján ez azt jelenti, hogy az AfD-vel nem tárgyal.

Tino Chrupalla, az AfD társelnöke viszont éppen ezt követelte, ugyancsak az ARD-nek azt mondta, hogy elégedett pártja eredményével, amely azt jelzi, hogy már csak két néppárt van Szász-Ahnaltban, és megnyitja az utat egy "polgári-konzervatív" összefogás, vagyis egy CDU-AfD kormány megalakítása felé.

A Landtag többi pártjának támogatottsága nagyságrendekkel elmarad a két vezető erőétől. A harmadik helyen az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldal (Die Linke) végez, várhatóan 11 százalékos eredménnyel, jelentősen visszaesve a 2016-os 16,3 százalékhoz viszonyítva. Ez "súlyos vereség" - mondta Eva von Angern a párt eredményváró rendezvényén, hozzátéve, hogy konstruktív ellenzéki szerepre készülnek.

Az SPD és a Zöldek is csalódtak

Az SPD lejtmenete is folytatódott, az egykori néppárt valószínűleg 10 százalék alá szorul, és így a középpárti státuszt is elveszíti Szász-Anhaltban. Az exit pollok alapján készített eredménybecslések szerint 8-8,5 százalékos eredményre számíthat. Öt éve még 10,6 százalékot szerzett. A párt listavezetője Katja Pähle könnyekkel küszködve vette tudomásul az eredménybecsléseket. Szavai szerint a várhatóan 10 százalék alatti eredmény főleg annak tulajdonítható, hogy az AfD erősödésének veszélye "polarizáló" hatással volt, és sok szociáldemokrata érzelmű választó is a CDU-ra szavazott, hogy ne az AfD nyerje meg a választást.

Ugyanezt a magyarázatot adta pártja várható eredményére Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke, kancellárjelöltje, aki szerint a "szélsőjobb" előretörésének veszélye miatt sokan a CDU-t támogatták. Az eredménybecslések szerint a Zöldek erősödtek, de a többi volt NDK-s tartományhoz hasonlóan Szász-Anhaltban sem léptek előre a legfontosabb politikai tényezők közé. A 2016-os 5,2 százalék után a szavazatok 6-6,5 százalékát gyűjthették össze.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) ezúttal valószínűleg átlépte az 5 százalékos küszöböt, a 2016-os 4,9 százalék után 6,5-7 százalékos eredményre számíthatnak, így tíz év után ismét képviseletet szereznek a magdeburgi Landtagban. Christian Lindner pártelnök szerint a várható eredmény azt a fontos üzenetet hordozza a szeptember 26-án tartandó Bundestag-választást tekintve, hogy a liberálisokkal egész Németországban számolni kell - írta az MTI.