A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis közlése szerint a német külkereskedelmi többlet az augusztusi 16,3 milliárd euróról 16,9 milliárd euróra nőtt szeptemberben. Elemzők 15,5 milliárd eurós többletet vártak.

Az export volumene az augusztusi 90,1 milliárd euróról 91,7 milliárd euróra emelkedett, míg a német behozatal 73,9 milliárd euróról 74,9 milliárd euróra nőtt szeptemberben.

Éves összehasonlításban azonban alacsonyabb volt szeptemberben a német külkereskedelmi többlet: 2011 szeptemberét 17,3 milliárd eurós többlettel zárta a német külkereskedelem. Az idei év első kilenc hónapjában a német gazdaság 143,4 milliárd eurós külkereskedelmi többletet halmozott fel, ami jóval több az előző év hasonló időszaki 119,1 milliárd eurónál.

A statisztikai hivatal csütörtöki adatközlése szerint a német feldolgozóipari forgalom - szezonális hatásoktól tisztított mutatók szerint - 3 százalékkal mérséklődött szeptemberben augusztushoz képest, amikor - a felülvizsgált adatok szerint - 0,2 százalékkal nőtt havi szinten az értékesítés. A Destatis tájékoztatása szerint szeptemberben a német belső értékesítés 2,0 százalékkal csökkent, míg az exportforgalom 4,0 százalékkal esett.

Éves összehasonlításban a feldolgozóipari termelés értékesítése 2,6 százalékkal volt alacsonyabb szeptemberben.

Magyar elemzők azért is figyelik az exportorientált német gazdaság külkereskedelmének alakulását, mivel számos magyar ipari vállalat beszállítója a kivitelre termelő német vállalatoknak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a második negyedévben a külkereskedelmi szektor volt az egyetlen pozitív komponens a magyar bruttó hazai termék volumenindexében.

Nem okozott meglepetést a svájci munkanélküliségi adat. Az alpesi országban a várakozásoknak megfelelően 3 százalékon állt októberben a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta.