A hatóságok szerint Lula da Silva és felesége, Marisa Leticia Lula a Petrobas állami olajkonszern körüli korrupciós ügyben is érintett OAS építőipari cégtől törvényellenes javakra tett szert egy tengerparti luxuslakáson végzett felújítási munkálatok útján. A rendőrség állítása szerint a házaspár 2,4 millió brazil realt (202 millió forintot) nyert az ügyleten. Az AFP francia hírügynökség értelmezése szerint az említett luxuslakást az OAS vásárolta meg, viszont Lula újíttatta fel.

Az Autómosó-művelet fedőnevet viselő, állami ellenőrzés alatt álló vállalatokat érintő, széles körű korrupciós vizsgálatok során feltárt legnagyobb brazil korrupciós ügy közeppontjában a Petrobas állami olajkonszern áll. A Petrobras vezetői kenőpénzért cserébe túlárazott megbízásokat adtak építési vállalkozásoknak, amelyek aztán bevételeikből gyakorlatilag politikai befolyást vásároltak maguknak, politikusokat vesztegettek meg.

A korrupciós hálózat még a jelenleg is hatalmas népszerűségnek örvendő Lula da Silva elnök idején épült ki. A hatóságok már korábban is vizsgálták, hogy politikai haszonért cserébe nyújtott szívesség volt-e az, hogy Lula több ingatlanát is felújították.

A volt elnököt korábban azért jelentette fel az ügyészség, mert állítása szerint Silva akadályozni próbálta az igazságszolgáltatást azzal, hogy meg akarta vásárolni a Petrobras egykori vezetőjének hallgatását. A volt igazgató, Nestor Cervero vizsgálati fogságban van; a hatóságok azt akarják, hogy működjön együtt és részletesen ismertesse a korrupciós hálózat működését és tagjait.