Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bérterheknek két nagy része van: az egyik a társadalombiztosításhoz (tb) befolyó közterhek köre, ez adja a fedezetet a nyugdíjhoz, a szolidaritás költségeihez, betegség esetén a gyógyításhoz, illetve a segélyekhez - mondta Mediaworks Hírcentrumának adott, teoretikus gondolatokat tartalmazó interjújában Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. A nyugdíj, valamint a betegségek és a tragédiák anyagi túlélése miatt fontos, hogy van államilag szervezett, rendszer, amelynek része, hogy járulékot fizetünk. De ez nem teher, hanem megelőlegezett kiadás a személyes biztonság érdekében.

A kormány csökkentette az ilyen céges befizetés, a szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékét, ám mégsem csökkent a befizetés, mert közben nőttek a bérek és a feketegazdaság jelentős része kifehéredett, ami összességében növelte a tb-befizetések összegét is. Ezzel az ÁSZ elnöke "a világ csodája történt meg".

Más a helyzet a munkabér után fizetendő terhek másik csoportjával, a személyi jövedelemadóval (szja). Ezt sokszor büntetésként érzékelnek az adófizetők. "Emiatt az szja jövőjét firtató kérdésre egészen drasztikus válaszom van. Meggyőződésem, hogy az ember annyira értékes, hogy egyáltalán nem kellene adóztatni, azaz büntetni azért, mert dolgozik." Szerinte az a jó adóvita, amely arra világít rá, miként tudjuk a nullaszázalékos szja-t megközelíteni minél gyorsabban.

Újságírói kérdésre válaszolva - miszerint az szja-bevétel most kétezer- és háromezer milliárd forint körül alakul évente, ezért nem drasztikus kissé ez a javaslat - azt válaszolta, hogy nem. A magyar gazdaságpolitika sikerének titka a foglalkoztatáspolitika sikere, amely mögött egy olyan ösztönző, állami akadályokat lebontó folyamatot kell látni, amely egyrészről előnyben részesíti, hogy mindenki dolgozzon, másrészről pedig lehetőséget is ad erre.

Végül az ÁSZ elnöke elmondta még, hogy nem személyes szereplési vágy vagy más ambíció vezeti, hanem csupán arról van szó, hogy a számvevőszék feladatai közé tartozik a gazdasági elemzések készítése. A foglalkoztatáspolitika a társadalom minden szegmensét érintő ügy, így az ÁSZ egyik friss elemzése éppen a napokban mutatott rá a terület folyamataira. Ennek az elemzésnek a lényegét foglalta össze.