Helyi kutatók megállapították, hogy a vaddisznók olyan sertésekkel szaporodtak össze, amelyek azután szöktek meg a farmokról, hogy a 2011-es fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset után 160 000 embert telepítettek ki egy földrengés és szökőár után. A vadászok évek óta több száz radioaktív vaddisznó nyomára bukkantak, amelyek közül néhányban a biztonságos határérték 300-szorosát érte el a cézium-137 radioaktív elem szintje - számolt be a Telegraph.

A Fukusimai Egyetem tudósai genetikai vizsgálatokkal követték nyomon a sugárzás vadon élő állatokra gyakorolt hatását. Tanulmányuk szerint nem voltak genetikai mutációk, de azt a váratlan felfedezést tették, hogy a vaddisznók elhagyott házisertésekkel párosodtak. A "biológiai invázió" azután kezdődött, hogy a vaddisznók fokozatosan beköltöztek az elnéptelenedett városokba, és találkoztak a házisertésekkel, amelyek elvadultak, miután a gazdák kénytelenek voltak elmenekülni otthonukból.

A tilalmi zónát 2018-ban feloldották, de a hatóságok azóta is küzdenek azért, hogy egyes területeket visszaszerezzék a vaddisznóktól, amelyek nem félnek az emberektől. A 2006 és 2018 között begyűjtött 338 vaddisznó genetikai szekvenciáit elemezték, és az adatok szerint legalább 18 vaddisznónál a házisertés génjeinek úgynevezett "biológiai invázióját" mutatták ki.

A tanulmány szerint azóta több vaddisznó-sertés hibridet fedeztek fel Fukusima sugárfertőzött területein kívül is, és a házisertés génjei nyilvánvalóan átvándoroltak az általános vaddisznóállományba.