Az EU pénzügyi vezetői arra biztatják Nagy-Britanniát, hogy miután felgyorsította a miniszterelnök-választás folyamatát, tegye ugyanezt a kilépési kérelmének benyújtásával is - jelentette a Bloomberg. A bizonytalanság mindkét válófélben lévő vélnek árt.

Tudnak gyorsak lenni

Nem szabad vesztegetnünk az időt, miután a brit konzervatív párt is gyorsan lépett - nyilatkozta Pierre Moscovici, az Európai bizottság pénzügyi biztosa. Szerinte Theresa May megválasztása miniszterelnökké felgyorsíthatja a válási trágyalások megkezdését is.

A gond az, hogy May 2017-re halasztaná az európai alapszerződés 50. cikkelye szerinti kilépési folyamat megindítását.

Előbb és aztán

A Brexit-tárgyalásokat csak azt követően lehet megkezdeni, ha megkezdődött az ezek tárgyát képező válási procedúra - derült Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter (képünkön) szavaiból. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője szerint főként a britek érdeke, hogy minél előbb tisztázzák az ország új helyzetét a nemzetközi kereskedelemben. Szóval ne halogassák a tárgyalásokat a végtelenségig!

Ugyanez "költőien"

Egyetértett holland kollégájával Hans Jörg Schelling, az osztrák pénzügyek irányítója. Stabilitásra és nyugalomra van szükségünk, nem hiányzik a gazdasági növekedéssel kapcsolatos bizonytalanság - fogalmazott.

Ezután áttért egy hasonlatra: a kilábalás érzékeny palánta, amelyet védenünk kell. Amint meglesz az új helyzetet rögzítő megállapodás, elillan a növekedését veszélyeztető idegesség. Ha menni akarnak, akkor gyorsan kellene ezt megtenniük!.

Kamatvágás jöhet

Mark Carney, a Bank of England elnöke ismét visszautasította, hogy a népszavazás előtti megszólásaival megsértette volna a jegybank függetlenségét. A Leave-kampány vezetői azzal vádolták, hogy a kilépés esetére jelentős fontgyengülést és recessziót előre vetítő - a BoE szakértőinek elemzésén alapuló - megszólalásaival befolyásolta a vállalati döntéshozók véleményét.

Parlamenti meghallgatásán Carney rendkívül nagy csacsiságnak minősített ezeket a véleményeket. Mellesleg a font árfolyama valóban 30 éves mélypontra esett a Brexit győzelme után és tapintható a gazdasági bizonytalanság.

A BoE csütörtökön tart kamatdöntő ülést. Bár a bank döntéshozói nem fedik fel a kártyáikat a piac biztosra veszi, hogy a gazdaság ösztönzése céljából 25 bázisponttal 0,25 százalékra viszik le az alapkamatot.