A lengyel jegybank döntéshozói szeptember eleji kamatdöntő ülésükön ugyan elutasították a hitelköltségek érezhető mérséklését, ám az elemzők véleménye szerint ezt a "mulasztásukat" októberben bepótolhatják - írja a Bloomberg. Ezt nem csupán azt támasztja alá, hogy Marek Belka (képünkön), a bank elnöke, igen valószínűnek minősítette a vágást, hanem a piaci várakozások is. A zlotyi árfolyamára kötött három hónapos határidős üzletek 50 bázispontos kamatvágás vetítenek előre.

A Lengyel Nemzeti Bank (NBP) szeptember 3-ai ülésén változatlanul, 2,5 százalékon hagyta a bank alapkamatát, ám a két héttel később napvilágot látott jegyzőkönyvből kiderült, hogy a monetáris tanács néhány tagja 25, mások 50 bázispontos kamatvágást javasoltak. A változást akarók azzal érvelhettek, hogy az ukrán válság az átlagosnál jóval nagyobb nyomást gyakorol a lengyel gazdaságra. Érveiket igazolhatja, hogy szeptember eleje a kamatcsökkentést előre vetítő makroadatok láttak napvilágot.

Az árak 0,3 százalékkal csökkentek augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, miután júliusban a múlt század nyolcvanas évei óta először benéztek nulla alá. Az ipari termelés 1,9 százalékkal esett a múlt hónapban, szintén éves összehasonlításban, miután az autó-összeszerelő üzemek termelése 37 százalékkal hanyatlott. Ennek alapján az elemzők már csupán azon vitatkoznak, hogy milyen lépésekben csökkenhet az alapkamat.

Igen is, meg nem is

A Bank Pekao SA elemőzi két 25 bázispontos vágást jósolnak októberre és novemberre, míg PKO bank kötvénypiaci stratégája, Miroslaw Budzicki egyből 50 pontot prognosztizál az októberi kamatdöntő ülésre. Szerinte emellett szól, hogy az eurózónában is rosszak a növekedési kilátások, ami rontja a lengyel export esélyeit. Ezzel az alapkamat a magyar szint (2,1 százalék) alá csökkenhet, lakatot téve azoknak a károgó szakértőknek a szájára, akik a magas lengyel kamatra mutogattak, amikor azt akarták bizonyítani, hogy a Matolcsy-féle MNB túlzásba viszi a hitelköltségek lefaragását.

Mielőtt azonban ez a "történelmi" helyzet előállna, a varsói döntéshozók minden bizonnyal jót fognak vitatkozni. A Bloomberg idézi Jerzy Osiatynskit, a monetáris tanács egyik tagját, aki a lengyel PAP hírügynökségnek azt mondta, hogy az 50 bázispontos vágás teljesen indokolt és bőven van még hely a további csökkentésre. Kollégája, Andrzej Rzonca viszont úgy véli, hogy a hitelköltségek mérséklése aláásná a gazdasági stabilitást: hátszelet adna a gyorsuló növekedésnek, ami a gazdaság túlfűtötté válásának veszélyével járna.