Japán az európai adósságválsághoz hasonló katasztrófa elé néz, ha nem tesz valamint a világ "legsúlyosabb" eladósodottságának kezelésére - jelentette ki külföldi újságírók előtt Fujii Hirohosa, az országot irányító Demokrata Párt adóügyi bizottságának elnöke. Japán közadóssága 2013-ra eléri a GDP 228 százalékát, ami a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 átlagának kétszerese, és kizárólag azért finanszírozható, mert a japán kötvények jórészt hazai befektetők kezében vannak.

Öt helyett 17 százalékos adó kell

A japán kormány ígéretet tett egy az országban tabunak számító adóemelésre, nevezetesen arra, hogy 2015-ig megduplázza az ötszázalékos forgalmi adót. Ettől minden elődje tartózkodott, miután az ötvenes években egy hasonló adóemelés több negyedéven át tartó, mély recessziót okozott. A dolog kényes voltát mutatja, hogy Noda Josihiko kormányfő megígérte: az emelés előtt megtartják a következő általános választásokat.

A helyzet azonban az, hogy az öregedő népesség miatt a jóléti kiadásokat csak úgy lehet finanszírozni, hogy hosszabb távon 17 százalékra emelik a fogyasztási adókat - jelentette ki Igarashi Fumihiko pénzügyminiszter-helyettes szintén a mai tájékoztatón. Az IMF júliusi jelentésében azt ajánlotta, hogy 2012-ben 7-8 százalékra, majd fokozatosan 15 százalékra vigyék fel a fogyasztást terhelő adókat.

Itt a világvége: lejtőn az ázsiai export

A japán export októberben 3,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ami döntő oka volt a a 273,8 milliárd jenes (3,56 milliárd dollár) külkereskedelmi hiány kialakulásának. Az elemzők 50 milliárdos pozitívumot jósoltak, az Európai Unióba irányuló kivitel 1979 óta nem látott mélypontra zuhant - derült ki a tokiói kereskedelmi minisztérium jelentéséből.

A több nagy ázsiai exportáló ország is szenved az európai és az amerikai piacok gyengesége miatt. Dél-Koreában november első 20 napjában 544 millió dolláros külkerhiány alakult ki, Szingapúr idei exportnövekedési előrejelzését 6-7 százalékról 2-3 százalékra mérsékelte.