Az ilyen típusú megbetegedés jellemzőbb a terhes nők, a légi vagy körutazáson részt vevők, valamint az ápolási otthonok lakói és személyzete körében. A legnagyobb arányban az állapotos nők lehetnek tünetmentesen betegek - 54,11 százalék körükben ennek előfordulása -, őket követik az utazók 52,91 százalékkal, majd az ápolási otthonok lakói és személyzete következnek 47,53 százalékkal.

"A tünetmentes fertőzések magas aránya rávilágít azok lehetséges átviteli kockázatára a közösségekben. A tünetmentes fertőzés szűrése szükséges, különösen azokban az országokban és régiókban, amelyek sikeresen megfékezték a SARS-CoV-2-t" - idézi a portál a szerzőket.

Mint azt egy januári kutatás megállapította, a koronavírusos megbetegedések mintegy feléért a tünetmentes emberektől származó átadások a felelősek.

A koronavírus első jellegzetes tünetei a köhögés, a láz, valamint az íz- és szaglásvesztés voltak, de az újabbnál újabb variánsok érkezésével szélesebb palettáját ismerhettük meg a tüneteknek. Emésztőszervrendszeri tünetek (hányás vagy hasmenés) mellett az erős fejfájás is jelezheti a vírus jelenlétet a szervezetben.