Lesznek daganatok, de nem fognak növekedni. Ez rendben van, különösen az idős emberek esetében. Meg lehet tartani az életminőséget - mondta a portál cikke szerint stockholmi Karolinska Intézetben elmondott beszédében a Kiotói Egyetem 76 éves főigazgató-helyettese. Hondzso Taszuto James P. Allison amerikai kutatóval együtt érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést a rák elleni modern immunterápia, a negatív immunreguláció gátlására irányuló tumorterápia kifejlesztéséért.

Kutatásaik során a tudósok arra koncentráltak, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer képes legyen megtámadni a rákos sejteket. Felfedezéseik mérföldkövet jelentettek a rák elleni küzdelemben.

A Nobel-díj december 10-i átadására Stockholmba érkezett Hondzso és James P. Allison több előadást és sajtótájékoztatóit is tart a svéd fővárosban kutatásairól. Allison a japán tudóshoz hasonlóan annak a véleményének adott hangot, hogy nem valószínű, hogy a rákot ki lehet irtani a következő évtizedekben, de jelentős előrelépések lehetnek a betegség kezelésében. "Hamarosan közel kerülhetünk néhány ráktípushoz" - hangoztatta az amerikai kutató, emlékeztetve a melanoma kezelésében elért eredményekre. "De soha nem lesz a világ mentes a daganatoktól" - tette hozzá.

A 9 millió svéd koronával (282 millió forint) járó tudományos Nobel-díjakat hétfőn adják át a svéd fővárosban, a díjátadó ünnepséget hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják.