A tavalyi 3,9 százalékos bővülés az előző év 1,1 százalékos zsugorodását követte. Ez a legkedvezőbb adat 1999 óta, amikor az észak-koreai gazdaság 6,1 százalékkal bővült. Az oka elsősorban a mezőgazdaság, a bányászat és az energiaipar teljesítménye.

Észak-Korea exportja tavaly 4,6 százalékkal bővült, a 2013-ban regisztrált 11,8 százalékos emelkedés után a legnagyobb mértékben. Becslések szerint Észak-Korea külkereskedelmének mintegy 80 százalékát Kínával bonyolítja - írta az MTI.

A növekedés az Észak-Koreát nukleáris programja miatt sújtó nemzetközi szankciók ellenére valósult meg. Az észak-koreai vezetés nem közölt adatokat az ország gazdasági teljesítményére vonatkozóan. Dél-Korea pénteken újra katonai tárgyalásokra hívta Észak-Koreát, miután Phenjan még mindig nem reagált a négy nappal ezelőtti javaslatra.

Szöul kezdeményezése azt jelzi, hogy az új elnök, Mun Dzse In igyekszik javítani a kapcsolatokat, annak ellenére, hogy Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki nemrégiben.

Phenjan 2016 februárjában mindenfajta kapcsolattartást megszakított Szöullal, miután Dél-Korea - válaszul Észak-Korea kísérleti atomrobbantására és rakétakísérletére - felfüggesztette a közösen üzemeltetett, de főleg Dél-Korea által finanszírozott, 2004 óta működő keszongi ipari park működését. A két ország közötti kereskedelem a lépés miatt éves szinten 90 százalékkal zsugorodott.