Indonézia, a világ legnagyobb pálmaolaj-exportőre ismét megváltoztatta exportpolitikáját, és alig néhány héttel a hazai kínálat fenntartását célzó háromhetes kiviteli tilalom megszüntetése után fel kívánja gyorsítani a szállításokat – írja a Reuters.

A cél a szállítmányok "kiszórása" - mondta Luhut Pandjaitan miniszter.

Indonézia, amely általában a globális pálmaolaj-kínálat mintegy 60 százalékát adja, a héten egy olyan programot indított, amelynek keretében július végéig 1 millió tonna pálmaolajterméket, vagy még többet szállítanak a külpiacaikra.

Április 28-tól május 23-ig betiltotta az exportot, hogy megpróbálja megfékezni a belföldi árak növekedését.

A bürokrácia azonban azóta is akadályozza a szállításokat. Ennek megoldására a kormány engedélyezte az exportot azon vállalatok számára, amelyek nem csatlakoztak az étolaj belföldi tömeges értékesítésére irányuló programhoz, feltéve, hogy tonnánként 200 dollárt fizetnek az exportadó és az illeték mellett.

A szállítások ösztönzése érdekében a kormány az exportadó és az illeték maximális összegét tonnánként 575 dollárról 488 dollárra csökkentette, remélve, hogy a legújabb politika felszabadítja a készleteket, és arra ösztönzi a finomítókat, hogy ismét vásároljanak a gazdák pálmaolajából.

A kormány továbbra is megköveteli a vállalatoktól, hogy termelésük egy részét belföldön értékesítsék, amely alapján rendszeres exportkvótákat határoznak meg.

A kormány célja, hogy havi 300 000 tonna étolajellátást biztosítson - mondta korábban a miniszter -, ami körülbelül 416 000 tonna nyers pálmaolajnak (CPO) felel meg. tovább olvasom

Az Indonéziai Pálmaolaj Szövetség (GAPKI) szerint néhány szumátrai pálmaolaj-gyár elérte a raktározási kapacitását, és leállította a pálmafélék felvásárlását a termelőktől.

Az export lassú újraindulása egybeesett a betakarítási főszezonnal, és a gazdák arra panaszkodtak, hogy nehezen tudják eladni a termést.

A gazdák egyik csoportja szerint a pálmafélék ára mintegy 75 százalékkal esett az exporttilalom bejelentése óta.