A lengyel kormányt kemény próba elé állítják az új uniós költségvetési tárgyalások - írta a money.pl. A lengyel beruházási és fejlesztési miniszter kockázatnak látja, hogy az uniós dotációt összekapcsolhatják a jogállamiság érvényesülésével.

Várakozások szerint Lengyelország rekordösszeget, 80 milliárd eurót kaphat az EU-tól a kohéziós politika részeként, de ezzel a nagylelkűségnek vége is van. Jerzy Kwiecinski miniszter szerint az, hogy Lengyelországnak kevesebb pénze lesz, hosszú ideje ismert tény, ami részben abból fakad, hogy a lengyel régiók sokat fejlődtek az elmúlt években.

A brexit miatt évente 12-14 milliárd euró esik ki a közösből, miközben új prioritások jelentek meg. Kell pénz a migrációs politikára, a terrorizmus elleni harcra, a közös védelem erősítésére, a klímapolitikára, a versenyképesség javítására, a gazdaság digitalizálására. Más szóval immáron nem az autósztrádák és a vasútvonalak vannak az első helyen.

Nem lehet tagadni, hogy Lengyelország és a lengyel régiók gazdagodnak. Amikor a lengyelek beléptek az unióba, a kelet-lengyelországi területek két magyar régióval együtt gazdagság szempontjából a sor végén álltak. Később kezdték behozni a lemaradást, és az utolsó helyről román, bolgár, később horvát területek feljebb tolták ezeket. De öt lengyel vajdaság továbbra is az EU legszegényebb 20 övezetébe tartozik.

A fotó forrása: Pixabay