Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Központi Bank (ECB) 11 év eltelte óta először emelte alapkamatát. A szakértők előzetesen 25 vagy 50 bázispontos szigorításra számítottak, amiből végül az utóbbi teljesült - derül ki a CNBC tudósításából. Ezt megelőzően az euró erősödött a dollárral szemben és az eurózóna tagállamainak kötvényhozamai - a mérséklődő kereslet hatására - nőttek miután a Reuters megszellőztette a magasabb kamatemelés lehetőségét.

Mark Wall, a Deutsche Bank Research kutatóintézet munkatársa azért tartotta lehetségesnek ezt a lépést, mert az ECB monetáris tanácsának olyan inflációs várakozásokról szóló adatai lehetnek, amelyeket még nem hoztak nyilvánosságra. Emellett a bank tervezett kötvényvásárlási programja összefügg a kamatemeléssel - az utóbbi az eurózóna déli államainak kíván segítséget nyújtani államadósságuk kezelésében.

A régi receptet vehetik elő

Christine Lagarde várhatóan azt fogja majd hangsúlyozni, hogy a bank ideiglenesen avatkozik be annak érdekében, hogy fenntartsa az eurózóna egységességét. Ezzel rezonálhat elődje, Mario Draghi híres 2012 nyári kijelentésére, miszerint az ECB minden tőle telhetőt megtesz az euró védelme érdekében, és számos eszköze van erre. Ezzel a megjegyzéssel akkor egy csapásra véget vetett az euró ellen a görög adósságválság közepette folyó spekulációnak.

A kamatemelés és az új szokatlan monetáris beavatkozás hátterét az eurozóna megugrott inflációja adja. A pénzromlás éves tempója a májusi 8,1 százalékról júniusban 8,6 százalékra ment fel, és Németországban a termelői árak a nyár első hónapjában 32,7 százalékkal voltak az egy évvel korábbi felett. Ugyanakkor vannak jelei annak, hogy helyzet lassan javulhat, például az energia nem drágult annyival, mint korábban.

Még recesszió esetén is

Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az ECB-nek vélhetően még akkor is fenn kell tartania a szigorúbb monetáris kondíciókat, ha az eurózóna egy viszonylag enyhe recesszióba csúszna. Ezt akkor tennék, ha az emelkedő bérekkel és a dráguló energiával kapcsolatos várakozások támaszt adnának az inflációs várakozásoknak.

Ezért sokan arra számítanak, hogy idén egy-két százalékra kúszik fel az európai jegybank alapkamata, ami jó alapot teremtene arra, hogy jövőre az inflációs kilátásokhoz igazítsák a további kamatdöntéseket.

Az euró az 1,0231-es szintre erősödött a dollárral szemben.