Anders Fogh Rasmussen, aki Petro Porosenko ukrán elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést a walesi Newport kisvárosban folyó NATO-csúcsértekezleten, a tárgyalások utáni közös sajtóértekezleten kijelentette: Oroszország Ukrajna ellen harcol Ukrajnában, orosz katonák és orosz harckocsik támadják az ukrán erőket. Mindaz, ami Ukrajnában történik, súlyos következményekkel jár az egész euroatlanti térség biztonságára és stabilitására - mondta.

Rasmussen szerint Oroszország "törvényellenesen és önhatalmúlag annektálta" a Krím-félszigetet, és ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el. A második világháború óta most fordult elő első ízben, hogy egy európai ország erőt alkalmazott területszerzés végett egy másik ellen - tette hozzá.

Az Ukrajnának nyújtott NATO-támogatás "konkrét és kézzelfogható". A szövetség "átfogó és testreszabott" intézkedéscsomagot állított össze annak érdekében, hogy Ukrajna hatékonyabban tudjon gondoskodni saját biztonságáról - fogalmazott.

A segítségnyújtás a kibervédelemre, a logisztikára, a vezénylési-ellenőrzési tevékenységre és a kommunikációra összpontosít. A NATO emellett a konfliktusban megsérült ukrán katonák rehabilitációjához is segítséget nyújt - tette hozzá Rasmussen.