Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A bankár, aki a szociáldemokrata párt (SPD) tagjaként Berlin tartomány pénzügyminisztere volt korábban, "Németország megsemmisíti önmagát" ("Deutschland schafft sich ab") címmel írt könyvet, ami nagy vitákat váltott ki a német közvéleményben.

A szociáldemokrata és zöld politikusok szerint Sarrazin rasszista előítéletei által rabul ejtve írt zagyvaságokat a német bevándorláspolitikáról. Ezt megerősítik a bankár könyvbemutóján és a múlt héten a sajtóban elhangzott kijelentései, ami szerint a közel-keleti és az afrikai bevándorlók "butábbá teszik az országot", és "nem járulnak hozzá jelentős mértékben az ország gazdaságához". Ugyanakkor Sarrazin szerint a kelet-európai zsidó bevándorlók IQ-ja – "közös genetikai állományuknak" köszönhetően – átlagosan 15 ponttal magasabb, mint a németeké, ezért az ő befogadásuk mellett foglalt állást.

A Bundesbank elnöke, Axel Weber – aki már tavaly szeptemberben is lemondásra szólította fel Sarrazint – hétfőre ígért reakciót az ügyben. Angela Merkel kancellár elfogadhatatlannak nevezte a kijelentéseket, sőt, még a korábban szintén xenofóbnak tartott megnyilvánulássokkal előálló hesseni miniszterelnök, a konzervatív Roland Koch is szélsőségesnek minősítette Sarrazin gondalatmeneteit. A berlini SPD a – német közélet minden szegletéből lemondásra felszólított – tag kizárását kezdeményezte.