Nyolcvanötezer jelentkezés érkezett a Bank of Italy olasz bankhoz, pedig az mindössze harminc pozíciót hirdetett meg betöltésre - adta hírül a Telegraph.

A csaknem háromezerszeres túljelentkezésre az Olaszországra jellemző munkanélküliség ad magyarázatot. A fiatalok 40 százaléka nem rendelkezik munkával, a teljes népességen belül pedig 11 százalékos a munkanélküliség, ezért óriási a kereslet a biztos állásokra.

A bank menedzsereit is meglepte az óriási túljelentkezés, hiszen a meghirdetett pozíciók helyettes asszisztens munkakörre szóltak és olasz viszonylatban szerény, 28 ezer eurós (körülbelül 8,6 millió forintos) éves fizetést kínál.

A bérezés mellett az elvégzendő feladatok sem túl csábítóak: többek között bankjegyeket kell gépekbe tölteni, melyek megállapítják, hogy érvényes vagy elhasználódott-e a fizetőeszköz.

A váratlan érdeklődést nem csak a munkaerőpiaci helyzet indokolta, hanem az olasz munkavállalókra jellemző megszállottság is a határozatlan idejű álláshelyek iránt, melynek betöltése szinte garancia a hosszútávú munkahelyre, hiszen szakmaiság hiánya vagy lustaság esetén is nehéz eltávolítani a munkavállalót a merev olasz munkatörvények miatt.

A Bank of Italy végül 8 ezer kitűnő diplomával rendelkező jelöltre szűkítette a jelentkezők listáját, akiknek egy statisztikát, matematikát, közgazdaságtant, kommunikációt és angol nyelvet felmérő vizsgán kell jól teljesíteniük, hogy azon kevesek közé tartozzanak, akik végül majd megkapják életük munkáját. (Nagy a baj Olaszországban.)

Az olasz fiatalok körében nem ez az első példa jelentős túljelentkezésre: 94 adminisztrációs pozícióra 32 ezren jelentkeztek, 10 ápolói helyet pedig 7 ezren szerettek volna betölteni. Mindez kitűnően jelzi, hogy az olasz gazdaság még csaknem egy évtizeddel a pénzügyi válság után sem tudott helyreállni a folyamatos állami próbálkozás ellenére sem.