Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az infláció és a béremelkedések szaldójaként 9,8 százalékkal zuhantak a reálbérek az idei év második negyedében Csehországban - idézte a hivatalos adatokat a Radio Praha. Ez volt a harmadik egymást követő negyedév, hogy csökkent a csehek zsebében lévő pénzt vásárlóereje.

Az elemzők számítottak a visszaesésre, de úgy vélik, hogy ebben a zsugorodó ciklusban ez volt a legnagyobb visszaesés. Emellett azt jósolják, hogy 2022 egészében jellemző lesz a bérek de facto zsugorodása. Csehországban augusztusban 17,5 százalékos volt a pénzomlás üteme az egy évvel korábbihoz képest.

Kormány-egészségügy vita

Több száz szakszervezeti tisztviselő érkezett Prágába a napokban, hogy a szakszervezetek konföderációjának kongresszusán felhívja a figyelmet az ország lakosságának egy részét sújtó szegénységre. Az ernyőszervezet, amelynek tagszervezetei negyedmillió munkavállalót képviselnek, azt követeli a kormánytól, hogy tegyen valamit az importárak elszállása és az energiaválság ellen.

A közszolgálati dolgozókat képviselő szakszervezetek elértek némi béremelést, ám az még nem világos, hogy a versenyszférában mit lehet elérni, így ott még nem fogalmazták meg az igényeiket. A prágai pénzügyminisztérium becslése szerint az idei átlagos infláció elérheti a 16,2 százalékot Csehországban.