Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökország először tiltotta ki az orosz repülőgépeket - beleértve a csapatokat szállító polgári járatokat is - az égboltjáról azóta, hogy Oroszország 2015-ben beavatkozott a szíriai polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök támogatására. A lépés növeli a Moszkvára nehezedő külső nyomást, hogy vessen véget az ukrajnai konfliktusnak, amely immár harmadik hónapja tart.

Recep Tayyip Erdogan elnök telefonon közölte Putyinnal a döntést - idézte Mevlut Cavusoglu külügyminisztert a TRT állami műsorszolgáltató. Azt nem pontosította, hogy a hívás mikor történt – írja a Bloomberg, amely szerint a lépés azért is fájdalmas Moszkvának, mert a legtöbb Szíriába tartó orosz járat a török légtéren halad át, bár az országba szállított csapatok számát nem hozzák nyilvánosságra. 

A korlátozások nem valószínű, hogy megállítják a katonák és fegyverek Oroszországból Szíriába irányuló mozgását az ügyet ismerő török tisztviselő szerint, aki szerint Moszkva most valószínűleg Irán légterén keresztül fogja majd kerültetni a repülőit. Logisztikai nehézséget így is okozhat a helyzet, mivel a Szíriában bevetetett katonákat vélhetően Ukrajnába csoportosítaná át Vlagyimir Putyin elnök és rezsimje.

A fő cél inkább az volt, hogy szolidaritást mutassanak a NATO-tagországokkal, amelyek közül sokan fegyvereket küldenek Ukrajnába, hogy segítsenek támogatni az Oroszország elleni harcot. Törökország már eddig is korlátozta a Boszporusz-szoroson keresztül történő bejutást az orosz hadihajók számára.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres hétfőn Ankarában találkozik Erdogannal. Guterres a héten Oroszországba és Ukrajnába utazik, ahol Putyinnal és Zelenszkijjel is egyeztet majd. Törökország igyekezett közvetítőként fellépni Kijev és Moszkva között, és korábban már fogadta külügyminisztereiket tárgyalásokra.

A Törökország és Oroszország közötti kapcsolatok már így is bonyolultak. Szíriától Észak-Afrikán át a Kaukázusig terjedő konfliktusokban ellentétes táborokban állnak, és gyakran támogatják az egymással háborúban álló feleket.  A két ország elkeseredett vitába keveredett Szíriában. Több ezer török katona állomásozik a lázadók által ellenőrzött Idlíb tartomány körül, amely ki van téve az Oroszország által támogatott kormányerők támadásainak.

Ugyanakkor Törökország és az Egyesült Államok között nőtt a feszültség Erdogan azon döntése miatt, hogy légvédelmi rakétákat vásárol Oroszországtól. A külföldi látogatók nagy részét orosz turisták teszik ki, akik a török gazdaságnak a szükséges kemény valutát hozzák, miközben orosz vállalatok építik Törökország egyetlen atomerőművét. A török kormány pedig a megtorlástól való félelem miatt tartózkodik a szankciókhoz való csatlakozástól.