Az Európai Bizottság igazságügyi felelőse szerint fel kellene oszlatni a nemzetközi pénzügyi trojkát, azaz az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) uniós válságkezelési ügyekben intézményesített együttműködését.

Viviane Reding egy németországi lakossági fórumon úgy vélte, a trojka ideje lejárt - számolt be a portfolio.hu. Kifejtette, hogy a Nemzetközi Valutaalapot a nemzetközi pénzügyi válság első éveiben sürgős megoldásként vonták be a válság leküzdésére tett erőfeszítésekbe. A jövőben azonban szerinte az Európai Uniónak már egyedül is képesnek kell lennie arra, hogy megoldja saját problémáit.

A trojka legfontosabb rendeltetése , hogy a válságtól leginkább sújtott országokban a takarékossági és reformintézkedésekről tárgyaljon, szükség esetén pénzügyi mentőcsomagokat dolgozzon ki és mindezen programok végrehajtását felügyelje. Reding úgy vélte, hogy az uniós intézmények ezt az IMF közreműködése nélkül is meg tudják valósítani.

Az EU-tagországok közül Németország és Finnország ragaszkodott leginkább ahhoz, hogy az IMF-et bevonják a válságkezelésbe. Nemrégiben azonban Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is említést tett arról, hogy az IMF részvételét nem tartja tartós szükségszerűségnek és a jelenlegi mentőprogramok kifutása után elképzelhetőnek tartja a valutaalap kivonását az uniós ügyekből.

Reding nyilatkozatából mindazonáltal az derül ki, hogy az uniós biztos jóval rövidebb határidővel, már akár néhány hónapon belül képzeli el a trojka feloszlatását.

Magyarországon a héten derült ki, hogy nyáron bezárja helyi kirendeltségét az IMF.