Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly decemberben szezonális kiigazítással 9,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezet 19 tagállamában a novemberi 9,7 százalékról. A decemberi 9,6 százalék 2009 májusa óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az euróövezetben. Elemzők 9,8 százalékot vártak decemberre. Egy évvel korábban, 2015 decemberében 10,5 százalékos volt az euróövezeti munkanélküliségi ráta - írja az MTI.

Az Európai Unió 28 tagállamában a novemberivel megegyező 8,2 százalék volt decemberben a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta. A 8,2 százalék 2009 februárja óta a legalacsonyabb munkanélküliségi ráta az EU-ban. 2015-decemberében a munkanélküliségi ráta még 9,0 százalékon állt.

Az unió egészében novemberhez képest 159 ezerrel kevesebben, 20,065 millióan voltak munka nélkül, míg az eurózónában 121 ezerrel, 15,571 millióra mérséklődött a munkát keresők száma. Az előző év decemberéhez képest a munkanélküliek száma 1 millió 839 ezerrel csökkent az EU egészében, és 1 millió 256 ezerrel mérséklődött az euróövezetben.

A tagállamok közül a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát továbbra is Csehországban mérték 3,5 százalékkal, majd Németország következik 3,9 százalékkal. Legmagasabb a ráta Görögországban (23 százalék a legfrissebb, októberi adatok szerint) és Spanyolországban (18,4 százalék).

Éves összehasonlításban 24 tagország mutatója csökkent, míg Észtországban, Cipruson, Dániában és Olaszországban emelkedett a munkanélküliek száma. Ez idő alatt Horvátországban, Spanyolországban és Portugáliában csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliek aránya.

A 25 év alatti korosztályban decemberben 18,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban, és 20,9 százalék az euróövezetben, mind a kettő mutató csökkent novemberhez képest. A fiatal munkanélküliek aránya ismét Németországban volt a legalacsonyabb, 6,5 százalék, a legmagasabb pedig Görögországban (44,2 százalék az októberi adatok szerint), Spanyolországban (42,9 százalék), Olaszországban (40,1 százalék). Ezek közül csak az olasz mutató romlott novemberhez képest.

Magyarországról az Eurostat novemberi adatot közölt: 4,5 százalékkal a magyar munkanélküliségi ráta a harmadik legalacsonyabb az Európai Unióban. A magyar adatokról itt írtunk bővebben, amennyiben pedig arra kíváncsi, hogy hol vannak üres állások az országban, úgy ide kattintson!