A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) szerdán közölt adatai szerint szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest 0,4 százalékkal kúsztak feljebb a termelői árak. Elemzők 0,2 százalékos emelkedést vártak az augusztusi 0,2 százalékos csökkenés után.

Utoljára februárban, a koronavírus-járvány robbanásszerű elterjedését megelőző hónapban mutattak ki emelkedést éves szinten, de már akkor is csak 0,3 százalékosat. A mélypont március volt 1,5 százalékos mínusszal, azóta fokozatosan araszol felfelé az árindex.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció szeptemberben 0,7 százalékra rúgott, ami március óta a legerősebb ütem. Augusztusban 0,3 százalékos volt az emelkedés.

Szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 0,2 százalékos emelkedést vártak az augusztusi 0,3 százalékos növekedés után.

A termelői maginfláció havi szinten 0,4 százalékkal nőtt, ami 2019 márciusa óta a legerősebb ütem. Augusztusban 0,3 százalékos emelkedést mutattak ki.

A szolgáltatások termelői árai 0,4 százalékkal, az áruké pedig ugyancsak 0,4 százalékkal emelkedtek havi szinten. Az élelmiszerek termelői ára 1,2 százalékkal ugrott meg, míg az energiáé 0,3 százalékkal csökkent.

A munkaügyi minisztérium kedden tette közzé a fogyasztói árak szeptemberi alakulását tükröző adatokat. Éves összevetésben 1,4 százalékkal, havi szinten pedig 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, míg augusztusban 1,3 százalékos, illetve 0,4 százalékos növekedést mértek.