A mexikói hatóságok megtalálták azt a radioaktív hulladékot szállító teherautót, amelyet tegnap loptak el vélhetően ostoba tolvajok - jelentette a BBC. A jármű a rákkezelésben használatos kobalt-60 izotópot szállított a kórházból a veszélyes hulladékok tárolására alkalmas lerakóhelyre, ám nem kis riadalmat keltett, amikor kiderült, hogy valakik a teherautóval együtt meglovasították a szállítmányt.

Az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) azonnal arra figyelmeztetett, hogy a szállított anyag különlegesen veszélyes, egyebek mellett azért, mert piszkos atombomba készíthető belőle, azaz olyan pokolgép, amely robbanásával nagy területen szór szét halálos radioaktív anyagot.

Lúzerek

A rendőrségi jelentésből kiderült, hogy a teherautó sofőrje éjszakai pihenőre tért egy benzinkútnál, majd amikor el akart indulni, fegyveresek stukkert nyomtak az orra alá, és kiszállították fülkéjéből. A teherautót azonban mindössze két kilométerre találták meg a tetthelytől, rakománya pedig ettől öt-hatszáz méterre volt, ami arra utal, hogy a balfék tolvajok nem voltak tisztában azzal mit loptak. Csak ki akartak rámolni egy teherautót.

A hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmények gyakoriak a környéken, ezért a tettesek minden bizonnyal nem ismerték a radioaktív anyag csomagolásán lévő jelzéseket vagy azt hitték valami értékeset találták. Ezért aztán megnézték, mi van a csomagolóanyag alatt. Ez hiba volt. Így ugyanis jókora radioaktív sugárzás érte őket. A rendőrség szeretettel várja őket a legközelebbi kórházban, amelynek felkeresése egy kivizsgálás erejéig erősen ajánlott.

Drogkartellek

Nem illett a drogkartellek stílusába, hogy radioaktív anyagot lopassanak piszkos bomba készítéséhez - értékeli az esetet a BBC helyi tudósítója. (Ettől persze bármikor megtehetnék ezt, ám joggal tehető fel a kérdés, miért is mészárolnák le termékeik fogyasztóit vagy potenciális fogyasztóit.) Az eset körülményei végül is egyértelműen arra utalnak, hogy csupán egy kétbalkezes rablásról volt szó.

A kevéssé képzett elkövetők nem voltak tisztában azzal az aprósággal - ami nyilvánvalóan látszott a teherautón -, hogy az ilyen anyagok meglehetősen nehezek, emiatt és veszélyességük miatt be és kirakodásához speciális berendezéseket használnak. A sofőr vélhetően felhívta a figyelmüket a kockázatra, amikor éppen pisztolyt nyomtak a fejéhez, de úgy gondolhatták, hogy ez csak egy körmönfont menekülési trükk a részéről.

Csak semmi pánik!

A jó erőben lévő tolvajok végül sikeresen leszedték a szállítmányt a járműről és a csomagolást is el tudták távolítani. (Jegyezzük meg, hogy nem egy karácsonyi ajándék díszes papírborításának lebontásáról volt szó, ami azt mutatja, hogy a rablók azért valamihez mégis csak értenek - a szerk.) A hatóságok szerint a kibontott és hátrahagyott radioaktív anyag nem veszélyezteti a környéken élőket.

A hadsereg azért a biztonság kedvéért lezárta a környéket. Szakértők egy ideje igyekeznek felhívni a hatóságok figyelmét arra, hogy a kórházak és más civil intézmények nem képesek garantálni a radioaktív anyagok biztonságos kezelését.