Júliusban 5,4 százalékra emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, az előző havi éves áremelkedéssel megegyező mértékben. A piac az infláció némi csökkenését, 5,3 százalékos áremelkedést várt júliusra - közölte az intézet.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek júliusban, az előző hónapban pedig 0,9 százalékos volt a havi áremelkedés. A június-júliusi 5,4 százalékos éves fogyasztói áremelkedés 13 éve a legmagasabb infláció az Egyesült Államokban. A magas áremelkedés egyrészt az alacsony bázisnak, másrészt a válság utáni fellendülés során túlfűtötté váló gazdasági aktivitásnak tulajdonítható.

A legnagyobb inflációs nyomást az energiaárak emelkedése fejtette ki 23,8 százalékos éves emelkedéssel. Az előző havihoz képest 1,6 százalékkal emelkedtek az energiaárak júliusban.

Az élelmiszerárak éves bázison 3,4 százalékkal, az előző havihoz képest 0,7 százalékkal emelkedtek júliusban. A szolgáltatások ára éves bázison 2,9 százalékkal, az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek.