Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI által idézett szakértő szerint a tavalyi után ugyanilyen mértékű hanyatlást prognosztizál a Nemzetközi Valutaalap 2018-ra a gazdasági és belpolitikai káoszba süllyedt országban.

A vasárnapi alkotmányozó nemzetgyűlési választásokról szólva úgy fogalmazott, hogy a voksolás "a demokrácia szempontjából már most elbukott", a jobboldali ellenzék bojkottálja. Korábban lezárultak azok az utak, amelyek a békés átmenetet jelenthetnék, és a helyzet folyamatosan eszkalálódik.

Az Hugo Chávez néhai elnök által létrehozott politikai rendszer fennállásának legsúlyosabb válságát éli át. A kőolajban gazdag, de szinte kizárólag petrolkémiai termékeket exportáló ország gazdasága az olaj árának néhány évvel ezelőtti zuhanása miatt összeroppant, az infláció elszabadult, sok helyen leállt a termelés, a boltok polcai többnyire üresek.

A belpolitikai válság megoldására Nicolás Maduro elnök július 30-ára alkotmányozó nemzetgyűlést hívott össze. Az ellenzék szerint az elnök az alkotmánymódosítással saját hatalmát akarja megerősíteni, így próbálja megkerülni a lakosság többségének támogatását élvező ellenzéki többségű parlamentet. A választásokat megelőző héten is 48 órás általános sztrájkot tartottak, amely halálos áldozatokat követelő zavargásokkal járt együtt.