Az EBRD londoni központjában ismertetett negyedéves beszámoló szerint az idei első három hónapban a pénzintézet 73 programot finanszírozott a működési területéhez tartozó országokban, összesen 1,9 milliárd euró értékben. A bank tájékoztatása szerint ez "példátlan" első negyedévi finanszírozási érték. A tavalyi azonos időszakban az EBRD 67 támogatási programra 1,1 milliárd eurót folyósított.

Ugyancsak negyedéves rekordot döntött a bank jövedelmezősége: a nettó eredmény az idei első negyedévben 637 millió euró volt a 2011 első negyedében mért 330 millió euró után. A meredek javulás az "erőteljes" nettó kamatbevételekből és az EBRD részvénybefektetéseinek értéknövekedéséből eredt.

Az átalakulás korai szakaszában járó országok finanszírozására az EBRD az idei első három hónapban csaknem kétszer annyit fordított, mint egy éve: ez az országcsoport - Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Kirgizisztán, Moldova, Mongólia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán - 214 millió euró EBRD-befektetéshez jutott a tavalyi azonos időszakban folyósított 108 millió euró után.

Mindeközben folytatódott az EBRD közel-keleti és észak-afrikai tevékenységének előkészítése is. A bank szerdán közölte, hogy átmeneti irodát nyitott Kairóban, Tuniszban és a marokkói Casablancában, és még ebben a hónapban ugyancsak átmeneti irodát nyit a jordániai fővárosban.

Az EBRD-nél közölték azt is, hogy a májusi londoni közgyűlésen javasolni fogják a 65 részvényes országnak és szervezetnek egy 1 milliárd eurós külön alap létrehozását a nettó bevételekből. Ebből az alapból meg lehetne kezdeni a déli és a keleti mediterrán térség finanszírozását még az előtt, hogy az EBRD alapokmányát a tevékenységi terület kiterjesztésének lehetővé tétele érdekében módosítanák.

Az EBRD arra számít, hogy később évente 2,5 milliárd euróval tudja majd támogatni ezt a térséget, anélkül, hogy jelenlegi tevékenységi területétől kelljen elvonnia finanszírozást.

Az EBRD igazgatótanácsa tavaly nyáron javasolta hivatalosan a részvényeseknek a bank tevékenységének kiterjesztését a déli és a keleti mediterrán térségre. A részvényeseknek erről egyhangú döntést kell hozniuk.

Az EBRD jelenleg 63 részvényes ország, valamint két kormányközi szervezet, az EU és az Európai Beruházási Bank (EIB) tulajdona.