A The Washington Post cikke szerint a tavalyi átlagtermelés napi 9,6 millió hordó volt. Ez alig marad el az 1970-ben elért napi valamivel 10 millió hordó feletti rekordszintű termeléstől - írta az MTI.

Az Egyesült Államok tavaly különösen a palaolajtermelés felfuttatásával érte el az olajtermelés növelését. Az amerikai lap írása szerint a palaolajtermelés akkor válik nyereségessé, ha a kőolaj világpiaci ára 55 és 60 dollár közötti. Kedden 14 óra körül a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 9 cent csökkenéssel 60,33 dolláron állt.

Tavaly az OPEC és a szervezeten kívüli számos nagy olajtermelő ország termeléscsökkentési megállapodására, valamint a világgazdaság élénkülése miatt megnőtt globális olajkereslet hatására a nyersolaj ára 60 dollár fölött is állt 2017-ben.

Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy az amerikai olajtermelés megközelíti a napi 10 millió hordót. Az amerikai olajtermelés 2005 szeptemberében napi 3,8 millió hordó volt, és pont ugyanennyi 2008 szeptemberében is. Az Egyesült Államok napi olajkereslete mintegy 20 millió hordó és bár az ország olajtermelése nő, továbbra is importra szorul, "fényévnyire" van attól, hogy olajexportálóvá váljon.

Az Egyesült Államok legnagyobb palaolaj-lelőhelyei Texas, Montana, Észak-Dakota, Oklahoma, Colorado, Wyoming szövetségi államokban, továbbá Nebraska egyes térségeiben találhatóak.

Oroszország tavaly csökkentette olajtermelését

Kedden ismertetett adatok szerint tavaly 546,8 millió tonna kőolajat bányásztak Oroszországban, ami 0,1 százalékkal kevesebb 2016-hoz képest. A decemberi olajtermelés 2,3 százalékkal 46,32 millió tonnára esett - írta az MTI.

A múlt évben Oroszország 256,787 millió tonna kőolajat exportált, 1 százalékkal többet a 2016. évinél. A tavaly decemberi orosz olajkivitel éves összevetésben 3,6 százalékkal 20,45 millió tonnára zsugorodott.

A tavaly a FÁK-térségen kívüli országokba eladott orosz kőolaj mennyisége 1,1 százalékkal 238,72 millió tonnára emelkedett. Az orosz belső piacra szállított olajmennyiség tavaly 286,57 millió tonnát tett ki, ami 0,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A kép forrása: Shutterstock.