A görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a pénteki késői londoni kereskedésben 2200 bázispont felett járt, miután már előző nap átlépte a kétezer bázispontos lélektani határt - állapította meg a CMA DataVision elemzőinek kimutatása. Ez világrekord CDS-díjszabásnak számít bármely szuverén adós esetében.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon immár több mint 2,2 millió euró minden tízmillió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

Magyarország CDS-árazása valamelyes napi csökkenéssel 274 bázispont - tízmillió euró magyar adósságra 274 ezer euró - környékén mozgott a pénteki londoni kereskedés zárásában.

A CMA számítási modellje szerint a kereskedési hét végére kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 80 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

A görög törlesztési kilátások romlásának ütemét jelzi, hogy a görög CDS-tranzakciók díjszabásai hatalmas mértékben, 670 bázisponttal drágultak a héten; a múlt pénteki zárásban az árazás még 1570 bázispont volt. Ez azt jelenti, hogy az egységnyi, tízmillió euró görög államadósságra szóló törlesztéskockázati biztosítási ügyletek éves díjszabása egy hét alatt 670 ezer euróval lett drágább.

Ehhez a belpolitikai válság szélesedése mellett a Görögországgal kapcsolatos legutóbbi, agresszív hitelminősítői lépések is hozzájárultak.