A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közölt végleges adata alapján az egy évvel korábbihoz képest 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a februárban mért 1,5 százalék után.

Márciusban 0,4 százalék volt a növekedés februárhoz képest, amikor ugyancsak 0,4 százalékot mértek januárral összevetve.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) márciusban 1,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,5 százalékkal nőtt, megegyezett az elemzői várakozásokkal.

Februárban az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 1,7 százalékkal, havi szinten 0,5 százalékkal emelkedett.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára. Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Márciusban már a negyedik egymást követő hónapban maradt az EKB célszáma alatt a német infláció, ami azt jelzi, hogy továbbra is mérsékelt az árnyomás a legnagyobb euróövezeti gazdaságban.