A NATO csúcsértekezletét július 8-án és 9-én tartják Varsóban rendkívüli biztonsági intézkedések közepette - jelentette a Gazeta Wyborcza. A tanácskozásra 60 ország vezetőit, köztük Barack Obama amerikai elnököt várják. A miniszterek és szakértőik, a biztonsági személyzet és az újságírók, összesen 4000 ezer ember vesz részt a tanácskozáson.

A szervezés, illetve a küldöttek szállítását és védelmét szolgáló berendezések, rendszerek és  járművek biztosítása összesen 160 millió zlotyba (több mint 11 milliárd forint, egy vidéki stadion ára) kerül a lengyeleknek.

Ez a kiadás hozzávetőlegesen a fele annak az összegnek, amely a bankadóból havonta befolyik az államkasszába. Az új marketingadóból éppen ekkora havi befizetést vár a költségvetés. A nemzetvédelmi minisztérium egész éves büdzséje 35,9 milliárd zloty, tehát ha a csúcsot ebből fedeznék, az elvinné a keret 0,5 százalékát.

Nagyon drága "mulatság"

A NATO 2014-es csúcsértekezletének költsége 81,2 millió font (32 milliárd forint) volt - derült ki a héten nyilvánosságra került jelentésből. A rendezvényt a Londontól 200 kilométerre délre lévő, dél-walesi Newportban tartották. Időben egybeesett Oroszország ukrajnai beavatkozásával. A kiadás legnagyobb részét, 62,5 millió fontot a biztonsági intézkedésekre költötték, de majdnem hatmillióba kerültek a médiával kapcsolatos kiadások, közel négymilliót fordítottak a résztvevők közlekedésére és több mint hárommilliót kóstált a csúcs helyszínének bérlése.

A rendezvény idején a walesi kormány nyilvánosságra hozta, hogy saját zsebéből hárommillió fontot költött a NATO-csúcsra. Carwyn Jones első miniszter szerint ez bőségesen megtérült az eseményt övező médiafigyelemnek köszönhetően, ami nagy reklám volt Walesnek.

Rendőrség, határőrség, kormányőrség

A Belügyi és Igazgatási Minisztérium költségvetéséből fedezik az egyenruhás szervek eszközeivel kapcsolatos kiadásokat. A rendőrség 23,7 millió zlotyt kap. Ebből fizetik annak 21 gépkocsinak a költségeit, amelyet az antiterrorista egységek használnak, 14 autót kapnak a megelőzéssel foglalkozó osztályok.

A határőrség 13,7 millió zlotyt költhet egyebek mellett mobileszközei bővítésére. A kormányőrség 16,6 millió zlotyival gazdálkodhat - ebből fedezik például a vendégeket szállítót 20 limuzin és a védett kommunikációs eszközök költségét. A tűzoltók arzenálját orvosi felszerelésekkel egészítették ki.

Utcák, repülőtér, határok

Nehezen lehet megsaccolni azokat a közvetett költségeket, amelyek a csúccsal kapcsolatos közlekedési nehézségekből adódnak. A lengyel főváros nagy részét két napig megbénítja a NATO-tanácskozás. Néhány utcát teljesen kikapcsoltak a forgalomból, másokat a szükség esetén zárnak le .

A varsói repülőtéren, az Okecién a megszokottnál háromszázzal több repülőgép leszállását kell megoldani. A csúcs miatt részlegesen felfüggesztették a határforgalmat Ukrajnával és a kalinyingrádi orosz övezettel. Emellett Lengyelország ideiglenesen visszaállította az EU belső határainál is a véletlenszerű ellenőrzést.