"Azok a megbeszélések, amelyeket ma folytatok az ellenzékkel, a politikai válság rendezésének csak az egyik részét jelentik. A vitának a parlament színterén kell folytatódnia" - szögezte le az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint Janukovics. Hangsúlyozta, hogy a parlament nem pihenhet a mostani, zavargásokkal, gyújtogatásokkal, erőszakkal teli időszakban, hanem mihamarabb rendezni kell a kialakult helyzetet. "Az ellenzéki parlamenti pártok vezetőivel folytatott megbeszéléseimen, illetve a parlamenti ülést előkészítő időszakban született javaslatokat a parlamentben kell a képviselőknek megvitatniuk" - jelentette ki az államfő.

A házelnök - egyetértve az államfővel - közölte, hogy még csütörtökön rendelkezik a rendkívüli parlamenti ülés összehívásáról, amelyre szavai szerint várhatóan a jövő hét elején kerülhet sor.

"Sok kérdés van, amelyet nem a Majdanon (a kijevi függetlenség téri tüntetésen), hanem a törvényhozás termében kell megoldani. Valóban szükséges, hogy az ellenzék és a kormányoldal összeüljenek áttekinteni azokat a kérdéseket, amelyek felvetődnek: a kormány menesztését, illetve a parlamentben korábban elfogadott törvényekkel kapcsolatos aggályokat" - monda a házelnök.

A parlament január 16-án az ellenzék bojkottja mellett kézfelemeléssel szavazott meg olyan előterjesztéseket, amelyek jelentősen korlátozzák a gyülekezési, a szólás- és sajtószabadságot. Az ellenzék szerint ezek a törvények illegitimek.

A kormány menesztését a két hónapja tartó EU-párti tüntetések kezdete óta követeli az ellenzék, azonban tavaly a parlament leszavazta a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Azóta az ellenzék újabb javaslatot terjesztett be, amely a kormány leváltását célozza, ezt viszont a parlament még nem tűzte napirendre. Az ellenzékiek ugyanakkor folyamatosan felhívják a figyelmet arra, hogy Ukrajnában nemcsak a parlament válthatja le a kormányt, hanem az államfő is menesztheti azt.