A görög rendőrség helyi idő szerint éjjel négy órakor kiürítette az athéni metró központi állomását, az ülősztrájkot folytató dolgozókat elvitték, három embert letartóztattak majd elengedtek, a helyszínt kordonnal vették körül - jelentette a BBC. A metró alkalmazottai kilenc napja nem veszik fel a munkát azt követelve, hogy a kormány továbbra is az áprilisban lejáró kollektív szerződés szerint fizesse a bérüket. A legutóbbi megszorító intézkedések részeként ugyanis tovább csökkentik a közalkalmazottak bérét, ami a közlekedési dolgozóknál átlag 20 százalékos, de esetenként 25 százalékos vágást jelent.

Az akciót száz rohamrendőr hajtotta végre, a hivatkozási alap a kormány előző nap elfogadott határozata volt, amely szerint a közalkalmazott metrósokat az úgynevezett polgári mobilizációs törvény érvénybe léptetésével kötelezik munkára. Ezt a rendkívüli intézkedést eddig mindössze kilencszer alkalmazták a katonai diktatúra 1974-es bukása óta.

Marad az életveszélyes taxi

A helyzet ma a keménykedés ellenére súlyosabb lesz, ugyanis a buszvezetők és az elővárosi vasutak dolgozói egynapos szolidaritási sztrájkra csatlakoztak metrós kollégáikhoz. A rendkívüli helyzetekre szabott törvény életbe lépése miatt azonban azok a metródolgozók, akik nem veszik fel a munkát, a letartóztatást és a büntetőjogi felelősségre vonást kockáztatják, amelynek eredményeként öt évig terjedő börtönbüntetés várhat rájuk.

A BBC helyi tudósítója szerint a munkavállalók ellenállása jelentősnek mondható, a konfliktus kezelése teszteli a kormány rátermettségét a rendkívüli helyzetek megoldására. A koalíció egységét nem fenyegeti veszély, az ellenzék legnagyobb pártja, a radikális baloldali Sziriza képviselői a sztrájkolókkal barátkoznak - írta az ekathimerini.com athéni hírportál. A közvélemény megosztott az ügyben, nem segíti szolidaritásukat, hogy sokan órák hosszat várnak a taxikra az egyre hidegebb időben. Az athéni taxisok pedig magyar turisták tapasztalatai szerint életveszélyesen vezetnek, a piros lámpát a forgalmi helyzettel kapcsolatos tájékoztató információként kezelik, amit nem szükséges figyelembe venniük.