A JAMA Network Open-ben március 15-én megjelent online közlemény szerzőinek összegzése szerint a több mint 200 értékelt új szer közül a legtöbb (42 százalék) második, harmadik vonalban vagy később alkalmazandó kezelésként kapott jóváhagyást - írja az Orvostovábbképző szemle online kiadása.

Bár indokolt a lelkesedés a nagy mennyiségű új onkológiában és a hematológia szer engedélyezése miatt, ezeket a jóváhagyásokat a használhatóságukkal összefüggésében kell értékelni

- jegyzik meg a szerzők a szakportál szemléje szerint.

A későbbi terápiás lehetőségként használható gyógyszerek például "kevés alternatívával rendelkező betegek javát szolgálhatják, de növelhetik az ellátás költségeit, és tovább késleltethetik a palliatív ellátást" az első vonalbeli terápiákhoz képest, amelyek valóban megváltoztathatják "egy bizonyos indikációban a kezelési paradigmát".

David Benjamin, a Kaliforniai Egyetem Hematológiai és Onkológiai Osztályával és saját munkatársaival az Egyesült Államokban 2016. május 1. és 2021. május 31. között jóvá hagyott mind a 207 rákellenes gyógyszer értékelésekor azt találták, hogy csak 28 gyógyszer (14 százalék) váltotta fel a korábbi, első vonalbeli standard terápiát egy-egy indikációban.

Nagyok a különbségek az egyes daganattípusok kezelésére engedélyezett szerek számában. A legtöbb engedélyt a tüdődaganatok szereire adták ki, ezt követik a húgyúti daganatok, a leukémia, a limfóma, a mellrák és a gyomor-bélrendszeri daganatok gyógyszerei.

Az elmúlt 50 évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésének köszönhetően a betegek átlagos 10 éves túlélése a ’70-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra, azaz duplájára növekedett. A fejlesztések megállás nélkül zajlanak: jelenleg is több mint 1800 célzott új készítmény - köztük több mint 200 immunonkológiai terápia - áll reményteli fejlesztés alatt, és csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult el.

A legtöbb daganatos megbetegedést Magyarországon diagnosztizálják az Európai Unióban: 2018-as adatok szerint százezer lakosra vetítve közel 700-at, és százezer emberből 350 magyar vesztette életét a betegségben.

Magyarországon jelenleg több mint 70 befogadásra váró új terápia áll végső kormányzati döntés előtt, amelyek közel fele valamilyen daganatos megbetegedéshez köthető.